skip to Main Content

Stopera is aan de verbouwing toe! 

Na ruim 33 jaar is de Stopera aan een verbouwing toe. Vooral de onderste verdieping gaat er in de toekomst heel anders uitzien. 

De Stopera gaat eind 2019 flink verbouwen. Met name de begane grond wordt aangepakt. Hier komt ruimte voor kleine, sympathieke evenementen, zoals de verkoop van verse producten, tentoonstellingen en een ‘co-creatie/maakplek’ voor bewoners, bewonersgroepen en initiatieven. Ook wordt er gezocht naar een invulling van de vergaderzalen op momenten dat daar niet wordt vergaderd. Hiervoor komt een loket waar Amsterdammers met ideeën en initiatieven terecht kunnen. 

Zonnepanelen
Verder krijgt de Waterloopleinkant van het gebouw grote openingen. De lange gang krijgt grote delen die open kunnen, zodat er een directe verbinding ontstaat met het plein en met de markt. De binnentuin van het gebouw gaat de Amstel met het Waterlooplein verbinden die overdag vrij toegankelijk wordt. Bij de verbouwing is uiteraard ook gedacht aan de vergroening. Er komen op het dak zonnepanelen en rondom het gebouw komen meer planten en bomen. Ondernemerscollectief Amstel 1 gaat de begane grond inrichten. Zij worden de hoofdhuurder van de ruimten voor Amsterdamse midden- en kleinbedrijven die lokale producten en diensten gaan verkopen. Een deel heeft een maatschappelijke insteek, een ander deel is commercieel. Met inkomsten die uit de huur komen, betaalt de gemeente de vergroening en verbouwing van de gevels aan het Waterlooplein, het entreegebied stadhuis/Nationale Opera & Ballet, de lichtstraat en de binnentuin. 

De buren van de Nationale Opera & Ballet gaan een deel van de begane grond gebruiken om samen met partners de activiteiten uit te breiden. In de Boekmanzaal, het tussengebied en op het dakterras, komt er een nieuwe programmering. Deze zal gericht zijn op jong talent, experiment en ontwikkeling. De bouw van de Stopera begon in 1982 en was in 1986 klaar. Na ruim 33 jaar is het dus tijd geworden voor een renovatie. 

Back To Top
Zoeken