skip to Main Content

Stoep vrijhouden voor slechtzienden en blinden

Stoep Vrijhouden Voor Slechtzienden En Blinden

Als iedereen erop let dat er geen obstakels staan op geleide-stroken, dan zouden blinden en slechtzienden zich gemakkelijker door de stad kunnen bewegen. West werkt eraan, met een graffiti-campagne.

WEST – Stadsdeel West is bezig om in het hele stadsdeel zogenaamde green graffiti aan te brengen. Denk aan teksten als: ‘Denk aan mij’ en ‘Houd de stoep vrij’. Dit om blinden en slechtzienden vrij baan te geven. In de Kinkerstraat zijn deze teksten begin oktober al aangebracht. Door de stad liggen weliswaar tientallen kilometers aan geleide-stroken, waarlangs visueel beperkten zich kunnen bewegen, maar die staan vaak vol obstakels. Fietsen staan in de weg of auto’s foutgeparkeerd. De geleide-lijnen zijn voor blinden en slechtzienden markeerpunten, waarlangs ze hun weg kunnen vinden. Zijn die geblokkeerd, dan raken ze gedesoriënteerd. Door obstakels op de stoep, moeten blinden en slechtzienden vaak over het fietspad lopen, omdat ze anders over fietsen struikelen.

Bewustzijnscampagne
Ook letten bewoners vaak niet op als ze een vuilniszak of grofvuil op de stoep zetten, waardoor ze de geleide-lijnen per ongeluk blokkeren. Het vergroten van de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden zou heel eenvoudig zijn, mits iedereen erop let dat de geribbelde lijnen op de stoep vrij blijven. De gemeente is daarom een bewustzijnscampagne begonnen met de titel ‘Iedereen doet mee’. Een op de zes Amsterdammers heeft namelijk een fysieke of psychische beperking. Op amsterdam.nl/iedereendoetmee staan ook tips hoe winkels toegankelijker gemaakt kunnen maken.

Back To Top
×Close search
Zoeken