skip to Main Content

Steun voor ouders met krappe beurs

Alle Kinderen Moeten Kunnen Meedoen, Ongeacht Of Ouders Een Krappe Beurs Hebben.

Het schooljaar is begonnen en dat betekent extra kosten voor de ouders. Als er thuis een krappe beurs is, schiet de gemeente te hulp. Dat kan gaan om schoolkosten, maar ook om de financiering van sport- of muziekactiviteiten.

NOORD – Ouders met schoolgaande kinderen zien aan het begin van het schooljaar de kosten oplopen. Schoolkosten, sport, muziek-, dans- en tekenles. Als er thuis weinig geld is, kan de gemeente financieel ondersteunen. Op veel scholen is iemand aanwezig die kan helpen, zoals Annet van de Voort, budgetconsulent bij Buurtteam Noord. Van de Voort is elke week op drie basisscholen in het stadsdeel aanwezig. Ze vertelt: ,,Ik help ouders met hun financiële vragen en met het aanvragen van regelingen voor hun kinderen, zoals de scholierenvergoeding. Ik sta op het schoolplein als de ouders de kinderen naar school brengen.” Mensen die voor de financiële hulp in aanmerking komen, hebben een laag inkomen en weinig vermogen. Dit kan komen doordat ze weinig verdienen, een uitkering hebben of bijvoorbeeld door verminderd inkomen door de coronacrisis. Er zijn allerlei verschillende regelingen voor vergoedingen. Enkele voorbeelden zijn: een gratis laptop voor kinderen van tien tot achttien jaar of een scholierenvergoeding voor spullen zoals een fiets, rugtas of rekenmachine. Daarnaast is er ook een reiskostenvergoeding mogelijk in sommige gevallen en een vergoeding voor lidmaatschap bij een sportclub of muziekschool.

Niet alleen

Ook het verkrijgen van een Stadspas behoort tot de mogelijkheden. Ouders die hulp nodig hebben bij de schoolkosten van hun kind kunnen aankloppen bij de juf of meester. De leraar verwijst dan door naar iemand die daarbij kan helpen. Van de Voort: ,,Ouders vinden het soms moeilijk om hulp te vragen. Je bent niet alleen in deze situatie. Er zijn tienduizend kinderen in Amsterdam die van de regelingen gebruikmaken.” Alle regelingen en voorwaarden zijn te vinden op amsterdam.nl/pakjekans.

(Foto: Flickr / Elizabeth Albert)

Lees ook…

Expositie Thuis in de Molenwijk nu te zien!

Back To Top
Zoeken