Aslan Muziekcentrum in Nieuw-West heeft de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021 gewonnen. De jury” ‘Aslan…
Stationsdak levert stroom voor metrolift
Op zonne-energie omhoog met lift of roltrap! Dat kan binnenkort op de metrostations Heemstedestraat en de Henk Sneevlietweg. Op het dak van de stations komen namelijk zonnepanelen te liggen.
NIEUW-WEST – Dertien metrostations in aanmerking voor plaatsing van zonnepanelen, waarmee stroom wordt opgewekt voor onder andere liften en roltrappen en verlichting. Het project is een samenwerking tussen de gemeente, de Vervoerregio Amsterdam en het GVB. In totaal komen er 5200 panelen op de stations te liggen, die samen goed zijn voor een afname in de CO2-uitstoot van ruim zevenhonderd ton CO2 per jaar. Samen leveren de panelen evenveel energie als vierhonderd huishoudens verbruiken. Het zonne-energie project is een van de projecten waarmee Amsterdam een bijdrage levert aan de klimaatdoelstelling van de stad om in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent te hebben teruggebracht ten opzichte van 2012. Behalve de metrostations in Nieuw–West worden ook Gaasperplas, Kraaiennest, Diemen-Zuid, Verrijn Stuartweg, Van der Madeweg, Spaklerweg, Strandvliet, Gein, Holendrecht, Bullewijk en Venserpolder van zonnepanelen voorzien. De stroom is duurzaam en schoon. In maart is het project van start gegaan en inmiddels liggen de eerste panelen al op de daken van de stations Gaasperplas en Diemen Zuid. De projecten Heemstedestraat, Henk Sneevlietweg en Verrijn Stuart zijn ondertussen volop in voorbereiding. De oplevering van de eerste zes stations is naar verwachting in juni van dit jaar. De andere zeven stations volgen in december.
Zelf aan de slag
De gemeente Amsterdam wil de CO2 uitstoot van de stad terug te dringen met 55 procent in 2030 en 95 procent in 2050. Daarnaast wil de gemeente dat Amsterdam in 2040 aardgasvrij is. Om dit te bereiken is een omslag naar schone energie nodig. Op alle geschikte gemeentegebouwen komen om die reden de komende jaren zonnepanelen. Amsterdammers kunnen overigens ook zelf aan de slag om hun eigen woning aan te passen. Op de internetpagina Duurzaam Amsterdam zette de gemeente allerhande tips voor duurzamer wonen en leven.