skip to Main Content

Station Gaasperplas primeur met zonne-energie  

Station Gaasperplas primeur Met Zonne-energie  

Op dertien metrostations komen zonnepanelen. Bij twee stations zijn de eerste zonnepanelen er al: Gaasperplas en Diemen-Zuid. 
 

ZUIDOOST – De gemeente gaat dit jaar met Vervoerregio Amsterdam en het GVB de daken van dertien metrostations voorzien van zonnepanelen. Het betreft Gaasperplas, Kraaiennest, Diemen-Zuid, Verrijn Stuartweg, Heemstedestraat, Henk Sneevlietweg, Van der MadewegSpaklerweg, Strandvliet, Gein, Holendrecht, Bullewijk en Venserpolder. In totaal worden er ruim vijfduizend zonnepanelen aangebracht. In maart is het project begonnen bij de stations Gaasperplas en Diemen Zuid. Inmiddels liggen daar al de eerste zonnepanelen. De projecten Verrijn Stuart, Heemstedestraat en Henk Sneevlietweg zijn ondertussen volop in voorbereiding. De oplevering van de eerste zes stations is naar verwachting in juni van dit jaar. De andere zeven stations volgen in december. 

Klimaatdoelstelling
De stroomopbrengst van deze zonnepanelen is vergelijkbaar met het verbruik van meer dan vierhonderd huishoudens. De panelen voorzien de stations van de stroom die ze nodig hebben voor installaties als roltrappen, verlichting en liften. De energie die de stations van de zonnepanelen krijgen, hoeven ze dus niet van het Amsterdamse net af te nemen. Bovendien is de stroom duurzaam en schoon. Dit project draagt bij aan de klimaatdoelstelling van de stad om in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent te verlagen ten opzichte van 2012.
 

Back To Top
×Close search
Zoeken