skip to Main Content

Stadswandeling door het verleden

De wandeling ‘gedeelde geschiedenis’ leidt langs plekken in Zuidoost die gekoppeld zijn aan kolonialisme, migratie en WO II.

ZUIDOOST – Heb je wel eens gehoord van Fort Bijlmer en wist je dat daar oorlogsmisdadigers zijn geëxecuteerd? Wist je dat in Moskee Taibah moslims van zeventien nationaliteiten komen? De stadswandeling ‘gedeelde geschiedenis’ leidt langs plekken in Noord die een historische link hebben met kolonialisme, migratie en WO II. In onze stad barst het van zulke feitjes. Iedere Amsterdammer heeft immers een eigen verhaal en een eigen familiegeschiedenis, waar hij of zij ook vandaan komt. De gemeente stimuleert het delen van deze verhalen. ,,Om meer begrip te krijgen voor elkaar, om te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt en om zelf te ervaren dat Amsterdam een optelsom is van een meerstemmig verleden.’’

Google Maps

Wist je bijvoorbeeld dat er op de Wereldtentoonstelling van 1883 een Surinaamse jongen als bezienswaardigheid tentoongesteld werd? Historici hebben dit soort minder bekende lokale feiten verzameld en verwerkt in een wandelroute voor Zuidoost en de overige zes stadsdelen. De routes moeten meer bekendheid geven aan de invloed die kolonialisme, migratie en WO II op de Amsterdamse geschiedenis hebben gehad. De wandelingen zijn toegankelijk via Google Maps. Door te klikken op een locatie, verschijnt er meer info over de plek. Kijk op: amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis.

Back To Top
Zoeken