skip to Main Content

‘Stadstaat’ van Halsema niet gepruimd door Den Haag

Halsema

De weigering van burgemeester Halsema om het zogenoemde boerkaverbod te handhaven in Amsterdam is slecht gevallen in Den Haag. De Groenlinks-burgemeester kondigde het weekend aan dat er in Amsterdam geen boetes worden uitgedeeld aan moslima’s die een nikab dragen. Volgens Halsema past het niet bij de stad ‘dat wij mensen uit de tram halen, omdat ze de nikab dragen.’

Premier Rutte onthield zich van commentaar, maar een kritische staatssecretaris van Defensie Barbara Visser reageerde snoeihard.

Tweede en Eerste Kamer gingen afgelopen zomer in meerderheid akkoord met het verbod. Ook Utrecht en Rotterdam, waar linkse bestuurders het net als in Amsterdam voor het zeggen hebben, gaan waarschijnlijk eveneens niet handhaven als er geen gevaar is voor de openbare orde.

In Den Haag wordt met lede ogen aangekeken naar een stadstaat Amsterdam, die alleen de regels uitvoert waar het bestuur achterstaat.

Volgens Visser staat Amsterdam niet boven de wet, ‘ook niet de burgemeester van Amsterdam’.

,,Ook in Amsterdam vinden we belangrijk dat als je voor de klas staat, of naar het gemeenteloket gaat, of in het openbaar vervoer zit, je wilt gewoon zien wie er eigenlijk zit”, aldus Visser, die bovendien stelde dat veel Amsterdammers geen zin hebben om parkeergeld te betalen, maar dat toch moeten doen omdat het in de wet staat.

Back To Top
Zoeken