skip to Main Content

Stadsnomaden van West naar Noord

Stadsnomaden Van West Naar Noord

Eind maart verhuizen de stadsnomaden naar Sportpark Kadoelen. Omwonenden zijn er niet blij mee. Maar om wat voor mensen gaat het eigenlijk? ,,Ik heb ze verzekerd dat ik niet bij ze ga inbreken.”

NOORD – De stadsnomaden zitten nu nog op een terrein in Westpoort, maar eind maart gaan ze voor maximaal twee jaar naar Noord. Hun nieuwe plek: de voormalige kunstgrastennisbanen achter de McDonalds op Sportpark Kadoelen. De burgemeester kwam met deze plek, nadat andere locaties waren onderzocht. Het stadsbestuur vindt dat in onze stad met een ‘zeer gemengde bevolking’ ook ruimte moet zijn voor ‘groepen zoals deze’. Volgens Het Parool bestaat de groep uit mensen die door schulden hun huis zijn kwijtgeraakt en/of psychische problemen hebben. Nomade Maarten vertelt dat aangeboden hulp niet altijd werkt. ,,Voor sommigen werkt het niet in de maatschappij. Zij worden van een behandeling doodongelukkig of zitten in de daklozenopvang op elkaars lip. (…) Zij zijn geen gevaar voor anderen of zichzelf, maar kunnen gewoon niet leven op de manier die de maatschappij van ze verlangt.” Collega-nomade Richard erkent dat sommigen drugs gebruiken, maar zegt dat dit geen overlast veroorzaakt.

Begrip

Omwonenden zijn er niet gerust op en begrijpen niet dat ze geen inspraak hebben gehad. Nog vóór de informatiebijeenkomst van 12 februari stelden zij een petitie op waarbij ze verzoeken het besluit ongedaan te maken en de circa honderd nomaden in West te laten blijven, in plaats van bij ‘een zeer kinderrijke wijk’. Tijdens de bijeenkomst verliep het contact tussen de groepen eerst stroef, maar dat verbeterde later. De bewoners vonden het dapper dat de nomaden waren gekomen, die op hun beurt begrip hebben voor de boosheid van de omwonenden. ,,De gemeente heeft de beslissing door hun strot geramd”, aldus nomade Maarten tegen AT5. ,,Ik heb ze verzekerd dat ik niet bij ze ga inbreken.” De petitie loopt nog door tot 12 mei (petities.nl).

Back To Top
×Close search
Zoeken