skip to Main Content

Stadsherstel breidt collectie uit met de Muiderpoort

Stadsherstel had al zeshonderd historische panden in de regio. Sinds kort kwamen daar twee bij, waaronder een icoon uit Oost.

OOST – De Muiderpoort was in het bezit van de gemeente, maar is nu van Stadsherstel. Toen de gemeente er vanaf wilde, besloot Stadsherstel het gebouw in zijn collectie op te nemen en voortaan voor het onderhoud te zorgen, aldus Het Parool. Het iconische pand aan de Sarphatistraat werd in 1770 gebouwd met, volgens experts, een spectaculair gemetseld bakstenen kruisgewelf. Samen met de Haarlemmerpoort in het centrum is dit de enige poort die is ontkomen aan de sloopwoede die in de negentiende eeuw een einde maakte aan de stadsmuur rond Amsterdam met zijn acht toegangspoorten.

Keizer Napoleon
De Muiderpoort is ook de plek waar keizer Napoleon op 9 oktober 1811 de stad binnenreed, in een koets die werd getrokken door acht paarden. Aan de buitenkant van de Muiderpoort is het nieuwe Amsterdamse stadswapen te zien, met de drie Andreaskruizen, aan de binnenkant het oude stadswapen met koggeschip. Er rijdt al lang geen verkeer meer onderdoor. Van 1914 tot 1924 fungeerde de poort als politiebureau. Tegenwoordig doet het pand dienst als kantoor van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Tegelijkertijd met de ‘inlijving’ van de Muiderpoort voegde Stadsherstel nog een pand aan de collectie toe: het rijksmonument aan de Nieuwezijds Voorburgwal 282, dat nu vooral bekend staat als het Betty Asfalt Complex, een klein theater.

Back To Top
Zoeken