skip to Main Content

Stadsdichter is liefdewerk oud papier

Stadsdichter Dautzenberg Tijdens Explore The North Festival In 2016.

Stadsdichter Dautzenberg vindt zijn financiële beloning te mager. Hij besloot daarom vroegtijdig deze erefunctie neer te leggen.

TILBURG – Anton Dautzenberg heeft besloten niet door te gaan als stadsdichter. Dat maakte hij bekend in een open brief. Zijn termijn liep tot en met augustus van dit jaar, maar bij nader inzien vindt hij het honorarium onvoldoende. Hij schrok er naar eigen zeggen van toen hij bij zijn aanstelling vernam dat hij €3.600 bruto per jaar zou hij krijgen. Dat vindt hij te weinig. ,,Want als ZZP’er en cultureel ondernemer betaal ik inkomstenbelasting, verzekeringen en moet ik zelf sparen voor mijn vakantiegeld en pensioen.” De stadsdichterscommissie diende namens Dautzenberg een verzoek in tot meer financiële ruimte, maar dit werd begin maart afgewezen.

Erop achteruit

Zijn opvolger komt er volgens Dautzenberg nog slechter vanaf. ,,Er is blijkbaar niet eens ruimte voor indexatie, zodat mijn opvolger er netto zelfs op achteruitgaat.” Dautzenberg is van mening dat kunstenaars meer geld behoren te verdienen. De gemeente voerde wel een verzachtende omstandigheid aan voor het lage honorarium…

Geen budget

Een stadsdichter krijgt volgens de gemeente tijdens zijn termijn van verschillende kanten opdrachten. Maar volgens Dautzenberg valt dat tegen. ,,Ik ben in de afgelopen anderhalf jaar twee keer gevraagd om op te treden in de LocHal. Helaas was daar geen budget voor beschikbaar.”

(Foto: Flickr / Oscar Anjewierden)

Lees ook:

Gemeente Tilburg onderzoekt deelauto

Back To Top
Zoeken