skip to Main Content

Spoor van verbeelding: treinreis door de tijd

Spoor Van Verbeelding: Treinreis Door De Tijd

Tegelijk met de opening van tentoonstelling ‘Spoor van Verbeelding’ komt er ook een boek. Zowel de tentoonstelling als het boek is samengesteld door Arjan den Boer. Maak een prachtige treinreis door de tijd…

UTRECHT – Binnenkort kun je in het Spoorwegmuseum een sprong terug in de tijd maken. Het museum komt met de tentoonstelling ‘Spoor van verbeelding. Hierin worden spoorwegaffiches uit verleden en heden getoond. De affiches zijn allemaal uit de collectie van het museum. Arjan den Boer, verzamelaar en publicist, heeft de tentoonstelling samengesteld. Tijdens de expositie krijgen bezoekers antwoord op de vraag hoe reizigers met beeld werden, én worden, verleid om de trein te nemen. Ook wordt de ontwikkeling van de verschillende ontwerpstijlen getoond.

Gevoelig voor licht

Deze tentoonstelling is een waar unicum. Sommige van de gekozen affiches, waaronder enkele zeer zeldzame exemplaren, zijn niet eerder tentoongesteld. Andere affiches komen na jaren pas terug uit de laden van de depots omdat ze gevoelig zijn voor licht. De eerste moderne spoorwegaffiches dateren uit 1913 en zijn gemaakt door Willy Sluiter. Kenmerkend voor zijn werk was dat hij reizigers afbeeldde in een cartooneske stijl. Door de affiches is ook de ontwikkeling van de NS zien. Zo komt de fusie in 1917 uit verschillende spoorwegmaatschappijen aan bod, maar ook de concurrentie met de bussen. Tegelijk met de tentoonstelling wordt ook het boek ‘150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches’ uitgebracht. Vanaf 13 februari is de tentoonstelling te zien.

(Foto: Spoorwegmuseum / Willy Sluiter)
Back To Top
×Close search
Zoeken