skip to Main Content

Sociaal huren in Oost is een zaak van lange adem

OOST – Amsterdam-Oost is het nieuwe Amsterdam-Zuid. De prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit en wie in een sociale huurwoning terecht wil komen moet engelengeduld hebben. Wat staat er in Oost te gebeuren?

Sociale huurwoningen zijn schaars en er zijn slechts kleine lichtpuntjes. Aan de Hugo de Vrieslaan wordt nu bijvoorbeeld een project gerealiseerd met 70 sociale huurwoningen. Meer dan 80 woningen kwamen er begin van het jaar bij aan de Van Lohuizenstraat en ook in Cruquius komen er straks substantieel veel woningen bij voor mensen die een koophuis niet willen of niet kunnen betalen.

Uit cijfers blijkt dat Oud-Oost de meeste sociale huurwoningen heeft (57%), maar IJburg en de Zeeburg zijn hekkensluiters. De Watergraafsmeer is inmiddels onder de 50% gezakt.

Het betreft woningen met een huur van maximaal €710,68 per maand (prijspeil 2018).

Uit het gemeentelijke rapport ‘Wonen in Amsterdam’ dat begin dit jaar werd gepubliceerd blijkt dat de kloof tussen sociale huur en de vrije sector aanzienlijk is. Gemiddeld betalen huurders in de vrije sector €1.160 per maand, de huur in het gereguleerde segment (sociale huur) is gemiddeld €489 per maand. Wie voor een sociale huurwoning in aanmerking wil komen, mag geen hoger belastbaar inkomen hebben dan €36.798 (prijspeil 2018) per jaar.

Zo waren van de 400 woningen in het nieuwe winkelcentrum Oostpoort slechts 72 woningen bestemd voor sociale huur. Maar een nieuw zogeheten Friends-concept dat waarschijnlijk op de Cruquiuswerf wordt gerealiseerd met een kale huur van €1300 is bepaald geen sociale woningbouw.

Eind vorig jaar telde de hele stad slechts 166.299 sociale huurwoningen. Amsterdam hanteert een ondergrens van 162.000 huizen in de sociale huursector en dat aantal dreigde snel in zicht te komen. De spanningen liepen een paar maanden geleden in de Rudolf Dieselstraat in Oost behoorlijk op met de krakers van We are Here, die tientallen sociale huurwoningen van woningcorporatie Ymere bezet hielden. Het werd meteen duidelijk dat Oost wel een probleem heeft. Het nieuwe linkse gemeentebestuur streeft voor heel Amsterdam naar een productie van 2.500 sociale huurwoningen per jaar. In de wijk Tuindorp Frankendael zijn de duplex-woningen in Jeruzalem de afgelopen jaren volledig opgeknapt. De bewoners vreesden voor een huurexplosie, maar voor 32 vierkante meter werd er voor de renovatie al €712 betaald.

Back To Top
Zoeken