skip to Main Content

Sloterdijk decor voor kunst 

Station Sloterdijk is vanaf 28 juni het decor voor de manifestatie Play Station Sloterdijk. Dan worden hier vier kunstwerken onthuld. 

Hiervoor hebben kunstenaars zogenaamde site-specifieke werken in de openbare ruimte ontwikkeld. Deze bieden een verrassend perspectief op de omgeving. Er zijn straks vier kunstwerken te zien. Na de zomer worden nog twee werken geïnstalleerd.  

Sommige werken zijn alleen tijdens de manifestatie te zien, andere blijven langer staan. In ieder geval komt er een werk van Natacha Mankowski en een van Andrea Canapa en Ben Weir. 

Mankowski heeft het NSmagazijn onder het station aan een metamorfose onderworpen. Het depot viel haar op als een bijzonder gesloten blok. Ze haalde inspiratie voor de invulling van het plein uit Anastasia, een stad uit het beroemde boek Insisible Cities van Italo Calvino. Juist op het Piarcoplein besloot ze het idee van een oase uit te werken. 

Zo ontstaat er een architecturaal diorama, een illusiore kijkkast die een andersoortige werkelijkheid voorspiegelt: immateriële architectuur om in te verdwijnen. Hoe dat eruit komt te zien, wordt zichtbaar na de opening van de manifestatie, die voor reizigers en bezoekers rond Sloterdijk te zien zal zijn.  

Met uitbundig gekleurde geometrische vormen tekent Detour Structure van Andrea Canepa zich scherp af teen de omgeving. Ze wil daarmee in de vele poorten, platforms en tunnes verschillende routes uitproberen. Hiermee wordt het publiek uitgenodigd om ook fysieke vaardigheden aan te spreken. Het kunstwerk biedt een frisse blik op de architectuur van het station. De kijker kan tot het besef komen dat het station er ook heel anders uit kan zien. 

Play Station Sloterdijk duurt van 28 juni tot en met 3 november. De manifestatie opent op 28 juni om 15.30 in café Bret. De organisatoren zijn onder andere NS, ProRail, Holland Casino en de Gemeente Amsterdam. 

Back To Top
Zoeken