skip to Main Content

Slapeloze nacht op volkstuincomplex

Het leidde tot woede, frustratie en nachtmerries: de enorme huurverhoging die dreigde voor huurders van volkstuinen. Maar de tijd van slapeloze nachten is voorbij…

NOORD – Van ‘groen genieten’ tot hoofdpijndossier. Het volkstuintje heeft menig Amsterdammer de afgelopen tijd beziggehouden. Aangezien de gemeente de afgelopen jaren de huurprijzen nauwelijks gecorrigeerd heeft, wilde ze dit in één keer rechttrekken. Dit betekende voor sommige tuinen een stijging van achthonderd procent van de huurprijs. Volkstuinbezitters in Noord lieten CITY weten dat het bericht als een donderslag bij heldere hemel was binnengekomen. Eén van hen gaf aan dat de volkstuinhuurders tuiner sterke indruk is dat de reacties die zijn gegeven, achthonderd, niet worden gehoord. Een deel van de inspraak is in elk geval gehoord. Na overleg met de besturen van de tuinen kondigde GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck via Twitter aan ‘de ideeën van de tuinders langs de ambities van de gemeente’ te leggen. De wethouder maakt dus pas op de plaats.

Publieke openstelling
Toch noemt de gemeente een huurverhoging onvermijdelijk, maar om te zorgen dat een volkstuin voor iedereen bereikbaar blijft, komt er een compensatieregeling voor mensen met een laag inkomen. Ook wil de gemeente dat de volkstuincomplexen toegankelijker worden. Een aantal volkstuinhuurders heeft bij CITY aangegeven dat ze bereid zijn om mee te werken aan een publieke openstelling, maar dat ze graag zelf zeggenschap willen houden over de tuincomplexen.

Back To Top
Zoeken