skip to Main Content

Scoort Noord weer tijdens NK Tegelwippen?

Haal Jij Tegels Weg En Plaats Je Groen? Laat Je Tegels Dan Ophalen! Wie Weet Wint Amsterdam Het NK Tegelwippen.

Het NK Tegelwippen is weer gestart. Vorig jaar kwam méér dan de helft van de verwijderde tegels van Amsterdam uit Noord. Wordt die topprestatie geëvenaard?

NOORD – Voor de tweede keer heeft het NK Tegelwippen plaats. De bedoeling van het NK Tegelwippen is om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Dit is goed om zomers hitte in steden tegen te gaan en voor de afvoer van regenwater. Bovendien meer groen de biodiversiteit. De opponenten van Amsterdam zijn Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Tilburg. Het aantal ‘gewipte’ tegels wordt gedeeld door het aantal inwoners van een stad, want dat biedt een gelijk speelveld. De stad die naar verhouding tot het aantal inwoners de meeste tegels weet te wippen wint het NK!
Vorig jaar was Rotterdam de winnaar van het kampioenschap, maar dat was Noord niet aan te rekenen. Van alle Amsterdamse stadsdelen was Noord het stadsdeel dat veruit de meeste tuintegels verving voor groen.

Tegelophaaldagen

De gemeente helpt bewoners een handje! Ze organiseert speciale tegelophaaldagen. Er is er al één op 6 april geweest, maar er komen er nog drie. Te weten op 2 mei, 7 juni en 6 september. Bewoners die hun tegels willen laten ophalen, moeten ze uit de grond halen en aanmelden via rainproof.nl/tegelservice. Daarna kunnen de tegels aan de weg worden gezet, vanaf 16.00 uur de dag voor de ophaaldag tot en met 07.30 uur op de ophaaldag zelf.

Biodiversiteit

Het vervangen van tegels voor groen is niet alleen voor het oog mooier, het heeft veel meer voordelen. Groen zorgt ervoor dat de hete zomers afkoelen en het neemt CO2 op uit de atmosfeer. Op die manier gaat het klimaatverandering tegen. Verder is het goed voor de biodiversiteit. Meer groen, betekent meer plekken voor beestjes. Ook helpt het groen water weg te werken.

(Foto: Flickr / Don LaVange)

Lees ook:

Ook bij Café de Ceuvel is het glas halfvol

Back To Top
Zoeken