skip to Main Content

Schinkelkwartier wordt nieuwe woonplek

Op het bedrijventerrein op de grens van Zuid en Nieuw-West, is de gemeente van plan woningen te bouwen. Nu al is er veel bedrijvigheid.

ZUID – De gemeente is bezig kantorengebied Schinkelkwartier te ontwikkelen tot een ‘compact, gemengd en aantrekkelijk woon- en werkgebied.’ Het Schinkelkwartier was altijd een vrij geïsoleerd kantoren- en industrieterrein. Nu is er woningbouw gepland. Maar nu al is er veel bedrijvigheid te bespeuren in het gebied dat bij De Nieuwe Meer. Bewoners zijn er nog niet veel. De meeste bewoners wonen in de woonboten in de Schinkel. Dat er nog geen woningen zijn komt ook doordat er nog niet veel voorzieningen zijn, zoals goed openbaar vervoer. Maar ondernemers hebben het gebied wel ontdekt. Tussen de loodsen, sportvelden en andere grootschalige bedrijven zitten nu ook creatieve ondernemingen, zoals architectenbureaus, laboratoria, consultancy- en techbedrijven. Sommigen doen grensverleggend onderzoek. Dit soort bedrijven brengt ook andere bedrijvigheid met zich mee: horeca en fitnessscholen. De gemeente heeft het Schinkelkwartier ontdekt als woongebied en schat in dat er elfduizend huizen gebouwd kunnen worden, net als 775.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte. Maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, bibliotheken en groen zouden nog eens 240.000 vierkante meter in beslag nemen. Schinkelkwartier kan straks een klein dorp worden, met twintigduizend inwoners en veertigduizend werknemers.

Samen optrekken

De gemeente schat in dat het nog zo’n twintig jaar duurt voor het zover is. Eerst moeten bestemmingsplannen worden gewijzigd en de haalbaarheid van de plannen getoetst. Het plan is om zo veel mogelijk op te trekken met eigenaren, ondernemers en investeerders in de schinkelbuurt. ,,We vinden het belangrijk dat de procedures de huidige ontwikkelingen niet in de weg zitten”, aldus de gemeente doelend op alle bedrijvigheid die er in de buurt al is.

Back To Top
Zoeken