skip to Main Content

Schijn ’n lichie op… de NDSM-werf

Tijdens de wintermaanden is de oude scheepswerf in Noord een van de donkerste plekken van de stad. Navid Nuur brengt met zijn kunst tot en met 21 april 2019 licht in de duisternis.

NOORD – Schijn ’n lichie op mij, zong Drukwerk in 1982. Stichting NDSM-werf heeft zich dat kennelijk ter harte genomen, want voor de tweede keer geeft ze een kunstenaar de kans de oude scheepswerf op een speciale manier in de spotlights te zetten. Nadat Gabriel Lester in 2018 zijn lichtinstallatie Void-Non-Void toonde, zal Navid Nuur vier werken van The After Glow III laten zien. Dit project, dat hij creëerde met licht en reflectoren, zal tot en met 21 april 2019 te zien zijn. De kunstenaar (1976, Teheran) is gefascineerd door de werking van de menselijke waarneming. Zijn werken zijn een samenspel tussen materiaal, architectuur en zintuigelijke verschijnselen. Licht en duisternis zijn elementen die al jaren in zijn werk terugkomen. In de serie The After Glow onderzoekt Nuur de mogelijkheden daarvan.

Gratis krant

The After Glow III is het nieuwste werk in de reeks. Het project is op drie verschillende locaties op de werf te zien. De objecten zijn te zien vanaf de pont of tijdens een wandeling door het gebied. Dat lukt natuurlijk het best wanneer het donker is. Ook wordt aangeraden een telefoon of camera met flits mee te nemen om zo de kunst echt tot leven te laten komen. Behalve deze objecten omvat het project nog een vierde onderdeel: The After Glow, issue 3, een krant die bezoekers gratis kunnen meenemen. De krant, die wordt beschouwd als een werk op zich, laat zien hoe The After Glow III past in de lichtkunst die Nuur over de jaren heeft ontwikkeld.

Kinderworkshop

In de voorjaarsvakantie van 24 tot en met 26 februari organiseert het NDSM Kinderatelier een workshop rond de kunst. ’s Avonds wandelen kinderen van zes tot twaalf jaar dan langs de lichtinstallaties van Nuur. Vervolgens leren ze van kunstenaars om zelf met licht ruimte en schaduw te creëren. Meer info volgt op de site ndsm.nl.

Back To Top
Zoeken