skip to Main Content

Schetsblok in de race voor ‘Beste Gebouw’

Schetsblok In De Race Voor ‘Beste Gebouw’

Appartementengebouw ‘Het Schetsblok’ is zo bijzonder dat het in aanmerking komt voor de belangrijkste architectuurprijs van Nederland.

NIEUW-WEST – Het Schetsblok maakt kans uitgeroepen te worden tot Beste Gebouw van Nederland. Het gebouw in de Delflandpleinbuurt is een ‘zelfbouw met particulier opdrachtgeverschap’. Het gebouw ligt vlakbij de Ring A10 en staat op de grond waar eerst een school was. Deze is gesloopt voor de vernieuwing van de buurt, die op het moment nog in volle gang is. De nominaties zijn gekozen uit 114 inzendingen van architecten. Het Schetsblok is genomineerd in de categorie Particuliere woonbeleving. De architecten van het bureau ANA ontwierpen een flexibel casco waarbij bewoners de woningen flexibel konden indelen. En niet alleen dat, ze konden ook blokken met elkaar samenvoegen. Zo zijn de appartementen op de begane grond en eerste verdieping samengevoegd tot maisonnettes en zijn op de bovenste verdieping penthouses gebouwd. Op deze manier kunnen er in het gebouw bewoners in allerlei samenstellingen samenwonen, denk aan jongeren, ouderen, alleenstaanden en gezinnen. Het kleinste appartement meet 46 vierkante meter, het grootste 150. Als woonwensen veranderen, kan het gebouw anders worden ingedeeld.

Direct toegang

De verbinding met de buurt is ontstaan doordat vanaf de terrassen van de maisonnettes direct toegang is tot het park en de Westlandgracht. De tuin is ingedeeld door de bewoners zelf en iedereen helpt mee met het onderhoud. De prijs voor ‘Het Beste Gebouw’ wordt op 17 mei uitgereikt.

Back To Top
×Close search
Zoeken