skip to Main Content

Rutger Groot Wassink bij afscheid Van Aartsen: ‘Je bent Amsterdammer geworden…’

Rutger Groot Wassink Bij Afscheid Van Aartsen: ‘Je Bent Amsterdammer Geworden…’

De Amsterdamse gemeenteraad heeft vandaag afscheid genomen van de waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. De oud-minister en tijdelijk opvolger van de overleden burgemeester Eberhard van der Laan, werd bij zijn vertrek bejubeld door de gemeenteraad en loco-burgemeester Groot Wassink.

,,Je bent een belangrijke kapitein geweest op een schip dat stuurloos dreigde te raken. Met je kenmerkende rust en stoïcijnsheid heb je de vloot op koers gebracht en gehouden”, aldus GoenLinks-voorman en wethouder Rutger Groot Wassink. ,,Je hebt direct voor balans, rust en nuchterheid gezorgd.”

,,Je deed je vaak voor als een buitenstaander in Amsterdam. Je zei soms: ‘Wat ik nou toch tegenkom daar snap ik helemaal niets van’. Je hebt heel veel dossiers met grote toewijding opgepakt. Je bent voor de Amsterdamse belangen opgekomen, maar ook je inzet voor het samenmonument.”

Van Aartsen: ,,Het is geen geheim dat ik schoorvoetend naar Amsterdam ben gekomen. Amsterdam moest zo snel mogelijk een opvolger krijgen voor Eberhard van der Laan. Ik ben heel erg blij dat dit is gelukt. Twee instructies kreeg ik van Johan Remkes: geen profiel opbouwen en afwijken van bestaand beleid. De burgers hebben mijn geloof in de stad enorm versterkt.”

,,Ik heb veel moeten denken aan Gijs van Hall, de bankier van het verzet. Van Hall was een voorbeeld van integriteit en soberheid. Een voorvechter van de stad. Een van de beste burgemeesters van deze stad. Deze held bereikte zijn burgers niet. Ongemakkelijke manier van communiceren. Zijn ronduit slechte relatie met de politie en de hoofdcommissaris. Het handhaven van de rechtstaat en het handhaven van de openbare orde is cruciaal.”

Van Aartsen had nog een paar boodschappen voor Amsterdam: ,,Zorg voor het welvaren van de stad en haar mensen. Amsterdam is een wonderschone stad. Ik ben blij dat ik die stad beter heb leren kennen, een vrije stad, een tolerante stad, de stad waar alles kan. Dat laatste grijpt mij naar de keel. Wat als de lifestyle van de een bijdraagt aan de dood van de ander? De grens van vrijheid en blijheid zijn we voorbij. Een gro0t schrikbeeld als we onze kinderen niet meer kunnen beschermen.”

Van Aartsen pleit voor extra politie voor de hoofdstad. Volgens van Aartsen heeft minister van Justitie Grapperhaus een gewillig oor hiervoor..

Verder pleitte Van Aartsen van uitbreiding van de Noord/Zuidlijn. Die moet worden doorgetrokken van Zaandam tot de luchthaven Schiphol.

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken