skip to Main Content

Ruim baan voor de fiets

Fietsen was niet altijd een pretje in Amsterdam. De tentoonstelling in het gemeentearchief gaat over verleden, heden én toekomst van het fietsen in de stad.

CENTRUM – Tot 30 juni kunnen bezoekers van het Stadsarchief nog naar de tentoonstelling Fietsstad Amsterdam. Het archief het de tentoonstelling gemaakt met de Fietsersbond, die aan de wieg stond van het fietsbeleid in de stad. Er zijn foto’s te zien uit het archief van de Fietsersbond. Hieruit blijkt dat fietsen in Amsterdam niet altijd een pretje is geweest. Fietsers kwamen lelijk in de verdrukking in de jaren zestig en zeventig, toen de auto opkwam. Amsterdammers kwamen in het geweer en dat leidde tot veiliger fietsen. De Fietsersbond liep daarbij voorop. Met de gemeente hebben de actievoerders actief beleid gemaakt voor fietsers en hun veiligheid. Het beleid heeft de stad een heel ander aangezicht gegeven. En Amsterdam blijft zich op dat gebied ontwikkelen. Het mag niet onbekend zijn dat de fiets meer en meer ruimte krijgt op de stoepen en in de straten. Dat laatste vindt de gemeente goed, wat betreft het eerste, de stoepen, wordt ze steeds strenger om ook tegemoet te komen aan de belangen van voetgangers.

Uitdagingen en mijlpalen
De tentoonstelling brengt een aantal uitdagingen, mijlpalen en toekomstplannen van de stad voor de fiets in beeld. Zo wordt Amsterdam nog steeds als het toonbeeld gezien van duurzame mobiliteit en leefbaarheid. Voor de Amsterdammer is de fiets de belangrijkste manier om van A naar B te komen. Bezoekers krijgen in de tentoonstelling ook een paar vragen voorgelegd. De antwoorden die zij geven worden doorgegeven aan de leden van het Programmateam Fiets van de gemeente Amsterdam.

Back To Top
Zoeken