skip to Main Content

Rondleidingen Regenboog Groep groot succes

Ze deden het op vrijwillige basis, maar de rondleidingen van Amsterdam Underground zijn zo populair dat ook de gidsen daar nu de vruchten van gaan plukken.

CENTRUM – Eerst was het gidsenproject een vorm van dagbesteding, maar het bleek commercieel zeer interessant. En dus zijn de voormalige verslaafden die onder de paraplu van de Regenboog Groep de rondleidingen verzorgden een coöperatie begonnen. Het werkt als volgt: de coöperatie huurt diensten in van De Regenboog Groep. Die laatste organisatie regelt alles rondom boekingen en belastingen. Dat betekent dat de gidsen eigen baas worden, maar bepaalde voorzieningen – zoals de website – delen. Het viertal werkte tot voor kort als vrijwilliger bij het project, maar verdient nu een inkomen dankzij het toerisme. Inmiddels worden er zeshonderd rondleidingen gegeven. Brigitte Nieuwburg van de Regenbooggroep liet aan Het Parool weten: ,,Het geld stroomt binnen en dat voelt unfair tegenover onze vrijwillige gidsen.” Elke maand krijgen de gidsen een salaris van de coöperatie, en dat is een heel nieuwe ervaring. Gids Sonja Groot Obbink vertelde aan Het Parool: ,,Ik heb altijd moeten rondkomen van een uitkering. Straks moet ik een besluit nemen over een winstuitkering in december. Dat is wel even wennen.”

Telkens anders
De rondleidingen over De Wallen gaat langs plaatsen die bezoekers niet snel zullen terugvinden in de reisgidsen en vertellen het persoonlijke verhaal van de ex-daklozen en drugsverslaafden. Elke rondleiding is dus weer anders. Reserveren kan op amsterdamunderground.org

Beeld: de route leidt onder meer langs brouwerij De Prael

Back To Top
Zoeken