skip to Main Content

Rembrandt, verrassend intiem

Nooit krijgen we genoeg van Rembrandt, zo zal volgend jaar weer blijken. Dan is er een nieuw Rembrandjaar met veel aandacht voor zijn privéleven. Het Stadsarchief loopt al warm.

CENTRUM – Amsterdam laat natuurlijk geen mogelijkheid onbenut om aandacht te besteden aan Rembrandt van Rijn. Volgend jaar is het 350 jaar geleden dat de kunstschilder overleed en dat maakt 2019 tot een echt Rembrandtjaar. Op tal van plekken in de stad, waaronder het Rembrandthuis en natuurlijk het Rijksmuseum, wordt aandacht besteed aan het leven en werk van de schilder. Het Rembrandthuis heeft tot begin januari een tentoonstelling over de invloed van Rembrandt op latere kunstenaars als Manet en Degas, die door de Hollandse meester werden geïnspireerd om te gaan etsen. Je ziet tijdens deze tentoonstelling vooral etsen die geïnspireerd zijn op Rembrandt. Ook het stadsarchief draagt een steentje bij aan de 350ste verjaardag van het overlijden van Rembrandt. Nu is er een collectie te zien van documenten over zijn dagelijks leven, zijn werk en opdrachtgevers, vrouwen, kinderen en geldproblemen. In de tentoonstelling vertellen originele zeventiende-eeuwse documenten bekende en onbekende verhalen over Rembrandt. Met Augmented Reality (AR) zijn de originele documenten toegankelijk gemaakt (en geïllustreerd met kunstwerken uit het Rijksmuseum en Rembrandthuis). Personen krijgen een stem en getekende figuren gaan bewegen. Zo krijgt de bezoeker een verrassend intiem beeld van het leven van Rembrandt.

Geld en connecties
Het persoonlijke leven van Rembrandt wordt belicht in het Rembrandthuis. Volgend jaar is er aandacht voor zijn sociale netwerk. Het succes was namelijk niet alleen afhankelijk van zijn talent, maar ook van geld en connecties. Belangrijke figuren waren behalve zijn familie, Jan Six en zijn jeugdvriend Jan Lievens. Abraham Francen stond hem bij in moeilijke tijden. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen: voor volgend jaar zijn er in het Mauritshuis in Den Haag en de Lakenhal in Leiden ook Rembrandtentoonstellingen gepland.

Beeld: Het Rembrandthuis, Amsterdam Marketing

 

 

 

Back To Top
Zoeken