skip to Main Content

Regen van opgestoken duimpjes

IJveer 63 is uniek. Nooit eerder vernoemde GVB een voer- of vaartuig naar een persoon. Maar burgemeester Eberhard van der Laan was dan ook niet zomaar iemand. ,,Hij bouwde bruggen.”

NOORD – Twee weken geleden onthulde Femke van der Laan de naam van IJveer 63 en doopte ze het pontje. Dit schip met de naam van haar overleden man is het vierde in een reeks van nieuwe, grotere en schonere IJveren. Het is de eerste keer dat GVB een voer- of vaartuig vernoemt naar een persoon. GVB-directeur Alexandra van Huffelen: ,,Eberhard van der Laan was een burgemeester die zich met hart en ziel heeft ingezet voor Amsterdam. Een leider die spreekwoordelijke bruggen bouwde en oprecht de verbinding zocht – en legde – met de Amsterdammers. Een man die ons zijn hartenwens naliet om lief te zijn voor elkaar en voor de stad. Een verbinder in hart en nieren. Vanuit die gedachte eren wij hem, mede op verzoek van heel veel Amsterdammers, met de vernoeming van een schip dat de beide oevers van het IJ met elkaar verbindt.”

Toppie

In diverse media werd er gereageerd op de naam van het veer. Op de Facebookpagina Amsterdam Noord in het Nieuws meent een Noorderling dat ‘wijlen burgemeester dat verdient’. Een buurtgenoot is nog enthousiaster. ,,Op naar Eberhard 2, 3 en 4. Op de Facebookpagina van stadsdeel Noord regent het opgestoken duimpjes en wordt het ‘toppie’ gevonden. Zomaar een tweet op de account van het Noordhollands Dagblad: ,,Als die brug er ooit komt, moet die inderdaad naar Eberhard van der Laan worden vernoemd.”

Beelddenker

AT 5 filmde een bewoner die al zijn hele leven in Amsterdam woont, maar niet weet wie Van der Laan is. Een vrouw op het pontje is verbijsterd: ,,Misschien heeft hij een gaatje in zijn hoofd.’’ Op de Facebook-pagina van AT 5 verdedigt iemand hem. ,,Toen hij de foto zag, wist hij het wel. Hij is een beelddenker.” Een ander heeft er maar één woord voor: ,,Pannenkoek!”

Back To Top
Zoeken