skip to Main Content

Regels voor TONK zijn versoepeld

Wethouder Lahlah

Het aantal aanvragen voor de TONK blijft laag, daarom is besloten om de regels te versoepelen zodat meer mensen meer geld kunnen aanvragen.

TILBURG – Het gemeentebestuur besloot dat de criteria voor de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) versoepeld worden. De TONK-regeling is bedoeld voor mensen die vanwege de coronacrisis minder inkomsten hebben en waarvoor andere regelingen geen of niet genoeg hulp bieden. Dat de gemeente de regels versoepelt, heeft komt doordat slechts weinig mensen een beroep doen op deze regeling. In Tilburg zijn er ongeveer 250 aanvragen, tweederde van die aanvragen is gehonoreerd. In Tilburg was het maximum te ontvangen bedrag van €400 in een aantal gevallen niet voldoende, daarom is besloten dit maximum los te laten. Wethouder Esmah Lahlah (bestaanszekerheid en arbeidsparticipatie) liet weten: ,,Door het bedrag van €400 los te laten, kunnen we de daadwerkelijke noodzakelijke kosten van een huishouden vergoeden en dus ook andere noodzakelijke kosten als dat nodig is.” Ook gaat de gemeente al beoordeelde aanvragen opnieuw bekijken. ,,Door de versoepelingen hopen we dat meer inwoners gebruik kunnen maken van de TONK. We nodigen iedereen uit om nog eens te kijken naar de voorwaarden en een aanvraag in te dienen, want niemand mag tussen wal en schip vallen”, aldus Lahlah.

Ook ondernemers

Dankzij de versoepelingen komen ook ondernemers in aanmerking voor de regeling. Eerder riep demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale zaken de gemeenten op om ruimhartiger om te gaan met de TONK-regeling. Ook nodigde hij flexwerkers en uitzendkrachten uit om gebruik te maken van de TONK. De TONK heeft geen gevolgen voor de inkomstenbelasting of andere toeslagen. Mensen kunnen tot 30 juni een aanvraag doen, ook met terugwerkende kracht.

(Foto: Gemeente Tilburg / Dolph Cantrijn)

Lees ook:

Steun voor student met schulden

Back To Top
Zoeken