skip to Main Content

Protest tegen banken op de Zuidas 

Een standbeeld met een bankemployee van de gevallen Newyorkse zakenbank Lehman Brothers siert sinds kort de Zuidas. De oprichters van het monument hopen dat het mag blijven staan. 

Om te ‘vieren’ dat Lehman Brothers viel, richtte PvdA-europarlementariër Paul Tang onlangs een ‘monument op voor de omgevallen banken’ op, voor de deur bij ABNAMRO aan de Zuidas. Het is een beeld van een bank-employee met een kartonnen doos op een sokkel, die de lessen van Lehman Brothers niet moet doen vergeten. Het is tien jaar geleden dat met de val van de New Yorkse zakenbank de kredietcrisis begon.  

Paul Tang vindt de banken hardleers. ,,In de jacht op winst zijn te veel slachtoffers gevallen. En de lessen zijn tot op de dag van vandaag nog niet getrokken. Nog steeds houden banken te lage buffers aan en keren ze te hoge bonussen uit.” Tang vindt dat de overheid een strengere rol moet spelen bij het toezicht op de banken. Naar zijn zeggen het de crisis miljoenen slachtoffers gemaakt. De burgers hebben volgens hem de rekening gepresenteerd gekregen in de vorm van hoge werkloosheid, bezuinigingen en hogere belastingen. 

Overigens is niet bekend of het beeld blijft staan op de Zuidas. De PvdA heeft het zo maar neergezet, uit protest. Het werk stond de week na de onthulling nog steeds op zijn plek. Tang’s woordvoerder Steven Schotte checkt regelmatig of het er nog staat en dat mag van hem ook voorlopig zo blijven. ,,Je ziet publiek nieuwsgierig voorbijlopen en het beeld ook echt bewonderen.”

Back To Top
Zoeken