skip to Main Content

Proef in Gaasperdam met ‘etensrestenbak’

Johnson Adeniyi Adesida Bij De GFE-cocon.

Twintig GFE-bakken zijn in Gaasperdam geplaatst. Het groente- en fruitafval en andere etensresten worden gebruikt voor het produceren van groengas en als compost.

ZUIDOOST – Er zijn in Gaasperdam in totaal twintig GFE-bakken geplaatst. Hier kunnen bewoners hun groente- en fruitafval en andere etensresten in deponeren. De etensresten worden volledig hergebruikt. De GFE-bakken worden gezien als een belangrijke stap in de verduurzaming en de circulaire economie van Gaasperdam. Eerder bleek uit onderzoek dat Amsterdammers gemiddeld per jaar 88 kilo aan etensresten weggooien. Het initiatief om daar verandering in aan te brengen, komt van De Groene Hub uit Holendrecht. Deze doe- en leergemeenschap voor sociale en duurzame projecten startte met buurtbewoners, afvalbedrijf Meerlanden en de gemeente een proefproject van twee jaar om etensresten in te zamelen en te recyclen. De twintig GFE-bakken staan op verschillende plekken in Gaasperdam. Voor elke locatie is een buurtbewoner bereid gevonden die een oogje in het zeil houdt. Deze ‘toezichthouders’ kunnen de bakken met een pasje openen. Afvalverwerker Meerlanden haalt de etensresten op en verwerkt het tot groengas, compost en nog vier andere producten.

Donut Deal

Deze etensresteninzameling is een proefproject van twee jaar.  De GFE-bakken zijn op de volgende locaties te vinden: Remmerdenplein; Polsbroekstraat; Maldenhof; Mijndenhof; Mijehof; Renkumhof; Millingenhof; Meernhof; Holendrechtplein; Jacob Krüsestraat; Hendrik Hosstraat en de Tefelenstraat. Deelname aan het project is vrijwillig. Wie in Gaasperdam woont en wil meedoen, mailt naar info@groenehub.org. De inzameling van groente, fruit en andere etensresten is onderdeel van de zogenaamde Donut Deal. Het gaat hierbij om initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie en duurzame stad.

(Foto: Aangeleverd)

Lees ook…

Sportloket Zuidoost brengt beweging in de wijk

Back To Top
Zoeken