skip to Main Content

PRET in Zuid 

Er komt een oplossing aan voor wie wel zonnepanelen wil, maar zelf geen dak heeft. PRET zoekt grote daken in Zuid waar bewoners samen zonne-energie opwekken. 

ZUID – De Pijp en Rivierenbuurt krijgen een lokale energiecoöperatie met de naam PRET (Pijp Rivierenbuurt Energie Team). Deze gaat op grote daken in het stadsdeel zonnepanelen plaatsen, die bewoners kunnen aanschaffen. Die hoeven niet per se in het gebouw te wonen waar de zonnepanelen op liggen. De bewoners betalen zelf een deel vooruit, en voor de rest kunnen ze gebruik maken van een ‘zeer aantrekkelijke’ lening uit het Duurzaamheidsfonds van de gemeente. Het zou een uitkomst kunnen zijn voor iedereen die geen geschikt dak heeft voor zonnepanelen, of gewoonweg geen eigen dak heeft omdat hij in een flat of appartement woont. Het aantal panelen per deelnemer hangt af van het eigen jaarlijkse stroomgebruik. Tot aan de grens van het eigen jaarlijkse stroomverbruik is er een fiscaal gunstige ‘postcoderoosregeling’. Dat betekent dat binnen bepaalde postcodes geld terugkrijgt voor de aanschaf van de panelen. PRET werkt zonder winstoogmerk en met vrijwilligers. Zij streven ernaar het komende jaar twee tot drie collectieve zonnepaneelprojecten te starten. Daarbij willen ze ook op andere manieren aandacht voor duurzame energie en energiebesparing. ,,Behalve dat wij het belangrijk vinden om zelf iets te doen aan duurzaamheid, is het leuk om dat samen met andere bewoners te doen en je eigen buurt beter te leren kennen”, zo laten ze weten via hun website.  

Gezocht: grote daken!
In West is er al een dergelijk initiatief onder de naam Ecostroom, waarbij onder andere op het dak van de Gashouder in het Westerpark zonnepanelen zijn geplaatst. De organisatie is nog op zoek naar dergelijke grote daken (minimaal 400 vierkante meter) binnen de postcodes 1072, 1073, 1074, 1078 en 1079 (De Pijp en Rivierenbuurt), plus aangrenzend 1077, 1083, 1091 en 1097. Belangstelling? Kijk dan voor meer informatie op pret-amsterdam.nl 

 

Back To Top
Zoeken