skip to Main Content

Prachtig jubileum: Noord viert eeuwfeest!

Prachtig Jubileum: Noord Viert Eeuwfeest!

Een prachtig jubileum! Ons stadsdeel bestaat honderd jaar. Of en hoe dat gevierd wordt is nog niet duidelijk. Maar dat het een mijlpaal is, is zeker. Hoe is het stadsdeel eigenlijk ontstaan?

NOORD – Stadsdeel Noord bestaat honderd jaar en is deels door nood ontstaan. In 1921 sloten de verschillende dorpen ten noorden van Amsterdam, Buiksloot, Nieuwendam, Schellingwoude, Durgerdam, Holysloot, Zunderdorp en Ransdorp zich vrijwillig aan bij Amsterdam. Vrijwillig, maar toch was de keuze erin niet helemaal vrij. Door de watersnoodramp in 1916 was er veel schade aan de dorpen die zelf niet de financiële middelen hadden om dit te herstellen. De enige optie was aansluiting zoeken bij de grote stad. Deze dorpen zijn er in de afgelopen honderd jaar wonderwel in geslaagd om veel van hun oorspronkelijke karakter te behouden in een stadsdeel dat steeds sneller verandert. In Noord zijn veel wijken bijgebouwd en het inwoneraantal is in rap tempo gegroeid tot meer dan honderdduizend. Naar verwachting komen er de komende jaren nog vijftigduizend inwoners bij. Hoewel de ontwikkeling van Noord steeds sneller gaat, werd er honderd jaar geleden ook al aan wat nu het stadsdeel is gewerkt.

Fikse groeispurt

In haar blog schrijft Berends over die beginperiode: ,,De Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt waren bijna af en de eerste bewoners betrokken hun woning in Tuindorp Oostzaan. In 1924 begon men met de bouw van Tuindorp Nieuwendam en vanaf 1930 werd Tuindorp Buiksloot gerealiseerd. Al met al een fikse groeispurt. Na de oorlog kwam er weer een, met de bouw van wijken als de Banne, de Molenwijk, Buikslotermeer en Nieuwendam Noord. Het afgelopen jaar mochten we de honderdduizendste inwoner begroeten. Opnieuw zitten we in een periode van stevige groei, vooral aan de IJ-oevers en rond station Noord worden flinke aantallen woningen gebouwd.”

(Foto: FLICKR/Rosalinde Bon)
Back To Top
×Close search
Zoeken