skip to Main Content

Percentage gezinnen in Noord daalt! 

Amsterdam bloeit en groeit. Yuppen, jongeren, studenten, expats, iedereen zoekt een plekje in de stadMaar uit nieuwe cijfers blijkt dat het percentage gezinnen blijft dalen. Ook in Noord! Kiezen ouders bewust voor een (groter) huis met tuin buiten de stadsgrenzen   

NOORD – Zijn het de krappe huizenmarkt en de daaruit voortvloeiende hoge huizenprijzen? Of vinden jonge gezinnen elders eenvoudigweg meer woon- en leefruimte voor hetzelfde geld? Wethouder Laurens Ivens van Bouwen en Wonen liet vorig jaar nog weten dat het van alle tijden is dat gezinnen een huis met een tuin en veel speelruimte voor de kinderen zoeken. Maar, zo voegde hij er aan toe: ,,Nieuw is dat ze de stad ook verlaten omdat ze het niet meer kunnen betalen. Mijn schrikbeeld is een soort Londen, waar geen gezinnen meer wonen, geen lage inkomens meer zijn, en geen kinderen.” Laurens deed die uitspraken destijds naar aanleiding van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Want wat bleek? Maar liefst veertig procent van alle jonge gezinnen besloot binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind Amsterdam te verruilen voor een andere gemeente. De nieuwe ‘Amsterdam in Cijfers 2018’, die onlangs werd uitgebracht, maakt duidelijk dat het percentage gezinnen nog altijd daalt. Ook in Noord! In 2017 telde Noord 94.766 inwoners, onderverdeeld in 46.021 huishoudens. 33,3 Procent van die huishoudens betrof gezinnen met kinderen. Een jaar is het aantal inwoners gegroeid naar 96.275 inwoners en het aantal huishouden tot 46.922. Maar het percentage gezinnen daalde tot 33,1 procent. Al eerder zei stedelijk geograaf Willem Boterman in het Parool dat het voor de gemeente een teken aan de wand zou moeten zijn als gezinnen vertrekken: ,,Aan hun gedrag valt af te lezen hoe het met de stad gaat. Als ze blijven, zegt dat iets over de leefbaarheid, de verkeersveiligheid, de kwaliteit van de scholen. Als ze vertrekken is er iets aan de hand.” Maar waarom ‘ontvluchten’ deze gezinnen de stad. Is het te duur of zoeken ze gewoon meer leefruimte? Feit is dat het drukker wordt in Noord. In 2017 woonden hier gemiddeld 2.269 personen op een vierkante kilometer, maar een jaar later is dat aantal al toegenomen tot 2.306 personen. En het wordt nóg drukker, want naar verwachting is het aantal inwoners in Noord in 2025 gegroeid naar 114.969. De beschikbare ruimte moet onder steeds meer mensen worden verdeeld.  

Sociale cohesie
Wat de reden voor een verhuizing ook mag zijn – te benauwd of te duur – gezinnen die de stad willen verlaten, oriënteren zich meestal in omliggende gemeenten op een nieuwe woning, zoals Zaanstad of Almere. Gezinnen met een hoger inkomen kozen de afgelopen jaren relatief vaak voor Amstelveen, Haarlem of het Gooi. Blijft de vraag of het werkelijk zo erg is dat ze hun geluk elders zoeken. Met hun vertrek creëren ze immers ruimte voor nieuwkomers. Geograaf Boterman maakte in het Parool duidelijk dat hij daar genuanceerder over denkt: ,,Gezinnen zorgen voor sociale cohesie en buurtbetrokkenheid.”

Back To Top
Zoeken