skip to Main Content

Parkeerstress voor marktkooplui Albert Cuyp

Nu in de Frans Halsbuurt niet meer op straat geparkeerd mag worden, hebben de marktkooplieden van de Albert Cuyp een probleem. Zij mogen in de garage, maar betalen dan wel de volle mep.

ZUID – Niet iedereen is heel blij dat in De Pijp zeshonderd parkeerplaatsen zijn ingewisseld voor tijdelijke stadstuintjes en fietsenstallingen. Vooral de marktkooplieden van de Albert Cuyp mopperen over dit nieuwe parkeerbeleid. Sommigen zijn na het lossen van hun waar een uur bezig om een plekje te vinden voor hun auto. ,,Soms wel een uur”, zo meldt AT5. Met name in de Frans Halsbuurt zijn alleen nog parkeerplekken voor artsen en invaliden. Alle andere bewoners en bezoekers moeten de auto in de Albert Cuypgarage zetten. Ondernemers mogen 480 uur per jaar op staat parkeren, maar hebben geen vergunning voor de garage. Wat ervoor zorgt dat ze eindeloos rondjes rijden. Een van hen vertelde dat hij aan collega’s moet vragen op zolang de kraam te passen, terwijl hij de auto aan het wegzetten is – wat niet goed is voor de omzet. Buurtbewoners vonden dat de parkeerdruk in de buurt te groot werd. Afgelopen zomer bezetten zij parkeerplaatsen met zitjes en kunstgras. Ook werden de parkeerplekken snel ingenomen door fietsers en scooters. Andere parkeerplekken werden door bewoners gereserveerd voor ondernemers die voor hun zaak moeten laden en lossen.

Bezoekerstarief
Wethouder Sharon Dijksma ging na deze actie van de buurtbewoners snel overstag en sindsdien mag geen bewoner meer op straat parkeren in de Frans Halsbuurt. Het is de bedoeling dat de buurt op den duur autoluw wordt. De marktkooplieden willen ook best in de garage staan, maar dan betalen ze het bezoekerstarief van bijna 35 euro per dag! Volgens bewoners staat de garage overdag  grotendeels leeg. De voorzitter van de ondernemersvereniging heeft tegen AT5 gezegd dat hij hoopt dat de gemeente snel met een regeling komt voor de marktkooplieden.

Beeld Albert Cuyp: Koen Smilde

Back To Top
Zoeken