skip to Main Content

Paard van Noord staat weer rechtop

Paard van Noord staat weer rechtop

De oude grijperkraan Paard van Noord staat weer overeind. Dit bewonersinitiatief van de Bongerd bewoners krijgt na een lange adem eindelijk zijn vorm.

 

NOORD – Ooit was de betonkraan in bezit van Van Baarsen Betonfabriek uit Velsen. Marcel van Baarsen, tegenwoordig bedrijfsleider bij Smit’s Bouwbedrijf, heeft zich samen met vereniging Paard van Noord ingezet voor het herstel van deze kraan. Van Baarsen: ,,Geweldig dat hij nu eindelijk weer overeind staat!” De kraan is tussen 1956 en 1959 gebouwd in Koog aan de Zaan door de firma P.M. Duyvis. Toen zij hoorden van het initiatief, wilden ook zij meteen meewerken. De betonkraan was vroeger belangrijk voor de bouw van een groot deel van Amsterdam Noord, de IJ-tunnel, Coentunnel en de landingsbanen op Schiphol. De kraan is later overgenomen door de Van Baarsen Betonfabriek voor hun nieuwe betoncentrale in Amsterdam Noord aan het zijkanaal I. Hier, langs de Bongerdkade, wordt nu hard gewerkt aan het herstel. De hijskraan Paard van Noord is een van de laatste historische objecten die herinnert aan de grote industriële bedrijvigheid in Noord. De kraan zorgde voor de overslag van enorme hoeveelheden zand en grind, samen met z’n vaste kraandrijver Gerrit. De werklieden van de betonfabriek gaven de kraan destijds de bijnaam ‘Paard van Noord’ vanwege zijn karakter als ‘werkpaard’.

 

Zwemsteiger
In 2013 dreigde de kraan afgedankt en weggesleept te worden. Buurtbewoner en schrijver Bas Kok kwam in actie en activeerde de buurt. De vereniging Paard van Noord werd opgericht. Kok: ,,De oude betonkraan moest een nieuwe functie krijgen.” De kraan zorgt voor een visuele verbinding met de omliggende wijken. Het Paard van Noord wordt een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt. Er komt een zwemsteiger en een buurtpaviljoen aan het water waar activiteiten worden georganiseerd. Er zijn ook plannen voor een amfitheater.

 

 

Back To Top
Zoeken