skip to Main Content

Over het oude orgel in de Oude Kerk…  

De beroemde componist Philip Glass heeft onlangs het orgel in de Oude Kerk ingewijd. Het orgel klinkt in combinatie met de akoestiek van de kerk geweldig. 

CENTRUM – De restauratie van het Vater Müllerorgel uit de achttiende eeuw in de Oude Kerk is eindelijk klaar. Het orgel geldt als meest omstreden orgel van Nederland’. De aanleiding? Vijftig jaar gebakkelei dat voorafging aan de restauratie. De discussie begon al in de jaren zestig en ging erover of het orgel weer net zo zou moeten worden als in de achttiende eeuw, of dat het zou blijven zo als het was. Het orgel wordt mede zo gekoesterd omdat de bekende componist Jan Pieterszoon Sweelinck er rond 1600 elke dag op speelde. Uiteindelijk hakte de Stichting De Oude Kerk de knoop door. De stichting besloot in 2004 dat het doel van de restauratie zou zijn dat het orgel beter zou gaan klinken. De opdracht ging naar orgelmakerij Reil uit Heerde. Nu het Vater Müllerorgel weer bespeelbaar is, kunnen er orgelconcerten worden gehouden in het gebouw, want de Oude Kerk is al sinds 2012 alleen nog op zondag Kerk. Het gebouw doet daarnaast dienst als evenementenlocatie.

Rijke geschiedenis 
Al langer kunnen beeldend kunstenaars het gebouw gebruiken ter inspiratie, deze lijn gaat worden voortgezet met muziek. Zo is er de concertserie ‘Playing the Cathedral’, die ruimte biedt aan nieuwe muziek. Doordat de kerk veel glas bevat en een houten plafond heeft, is de akoestiek uniek. De eerste componist was de Chileens-Amerikaanse componist en producer Nicolás Jaar. Hij componeerde het stuk ‘Voula’ speciaal voor het kerkorgel. De Oude Kerk presenteert daarnaast een lang verborgen kunstschat met zeven historische zijruimten, waaronder enkele die niet eerder voor publiek toegankelijk waren. In de Collegekamer, Spiegelkamer, Kerkmeesterskamer, het Heilig Graf, de IJzeren Kapel en de bibliotheek kunnen bezoekers de rijke geschiedenis en de collectie van het oudste gebouw van Amsterdam leren kennen.  

Back To Top
Zoeken