skip to Main Content

Over het IJ Festival zet Noord op z’n kop

Over Het IJ Festival Zet Noord Op Z’n Kop

Van 5 tot en met 14 juli kun je op de NDSM-werf, en dieper in Noord, zigzaggen tussen vijftig vernieuwende theaterproducties. Wat kun je dit jaar verwachten tijdens het Over het IJ Festival?

NOORD – Dit jaar vindt alweer de 27ste editie plaats van het Over het IJ Festival. Op de line-up van 5 tot en met 14 juli staan maar liefst vijftig theaterproducties. Veel daarvan zijn speciaal voor dit festival gemaakt op unieke locaties, zoals de scheepsbouwloodsen op de NDSM-werf en broedplaatsen, buurt- en kunstcentra dieper in Noord. Ook in de Tolhuistuin en zelfs in een supermarkt zijn voorstellingen te zien.

Macht
Twintig voorstellingen gaan op het festival in première. Het gros daarvan is van gezelschappen en makers die de afgelopen jaren doorgroeiden binnen het festivalprogramma. Zo startten de Young Gangsters ooit bij het Over het IJ Festival en presenteren zij nu met samen met DOX een energieke, fysieke en absurdistische dansvoorstelling over de dunne lijn tussen geweld, kunst en vermaak: Don’t Wanna Fight. Het collectief La Isla Bonita is ook een ‘veteraan’. Dit jaar zijn de performers terug met De Managers, een stuk over de gezichten van macht.

Gentrificatie

Diverse voorstellingen spelen in op grootstedelijke ontwikkelingen en zijn verbonden met Amsterdam. Noorderling Massih Hutak biedt met Verdedig Noord een kritische noot op de gentrificatie in ons stadsdeel. In My name before Naomi volgt het publiek in het stadsdeelkantoor de weg die Naomi Namutebi aflegt om Nederlander te worden. Ik Was Hier van De Jong & De Witte is een theatrale route door Tuindorp Oostzaan waarin het persoonlijke levensverhaal van een buurtbewoner wordt ontrafeld. Losse tickets en passe-partouts zijn ter plekke of via overhetij.nl te koop. Ook een optie: het ‘Over het IJ festivalbandje’, waarmee je onder meer tien dagen lang onbeperkt naar zo’n dertig tentoonstellingen en gratis naar de afterparty’s in Sexyland kan (€15).

Back To Top
×Close search
Zoeken