skip to Main Content

Ouderenzorg: Blik op Bijlmer  

Ouderenzorg: Blik Op Bijlmer  

Onlangs ging ‘Blik op Bijlmer’ definitief van start. Dit lesprogramma van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) brengt jongeren en ouderen bij elkaar.  

ZUIDOOST – Foam en OSB werken twee jaar lang (2017-2019) aan een lesprogramma waarin jong en oud elkaar ontmoeten en waarbinnen fotografie een belangrijke rol speelt. Na verscheidene pilot-lessen met een proefklas is het project eind november definitief van start gegaan. Het project is bedoeld om derdejaars VMBO-leerlingen uit de richting Zorg & Welzijn kennis te laten maken met de ouderenzorg. Foam en OSB hopen zo meer interesse te creëren voor deze beroepen. De sector ouderenzorg heeft een groot personeelstekort, terwijl het aantal ouderen de komende jaren alleen maar verder stijgt. Door het tekort aan ‘handen’ daalt de kwaliteit van de zorg en krijgen ouderen soms niet de verzorging die ze nodig hebben. Op zorgopleidingen blijkt echter dat leerlingen eerder kiezen voor kinderverzorging dan voor ouderenzorg.

Opdrachten 

Als onderdeel van het lesprogramma worden de leerlingen van twee klassen Zorg & Welzijn gekoppeld aan een groep ouderen uit een woon-zorginstelling vlakbij hun school. Zij ontmoeten elkaar gedurende vier weken en werken samen aan opdrachten. Via vraaggesprekken rond verscheidene thema’s brengt de leerling het leven van ‘zijn’ oudere partner in kaart. Fotografie speelt in het project een belangrijke rol; door middel van fotografie maken de duo’s kennis met elkaar, gaan ze in gesprek over het heden en verleden én kijken ze naar de toekomst.

Levensboek
Na de kennismaking maakt de leerling voor zijn oudere een persoonlijk ‘Levensboek’. Tijdens de feestelijke slotbijeenkomst in januari 2019 worden die boeken vervolgens door de leerlingen overhandigd aan de ouderen. Door het project maken leerlingen op een positieve manier kennis met de mogelijkheid hun talent en creativiteit in te zetten voor ouderenzorg.

Beeld: Blik op Bijlmer © Foam/Foto: Anne van der Weijden   

Back To Top
×Close search
Zoeken