skip to Main Content

Opvang ongedocumenteerden op Zaandammerplein 

Er moet een opvang komen voor uitgeprocedeerde asielzoekers in buurtcentrum Horizon op het Zaandammerplein. Dat wil de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink.  

 

WEST – Het is de bedoeling dat de uitgeprocedeerde asielzoekers op de bovenste twee etages van buurtcentrum Horizon, midden in de Spaandammerbuurt, worden opgevangen. Het buurtcentrum blijft dan in het onderste gedeelte. De gemeente gaat bijeenkomsten houden voor buurtbewoners en belanghebbenden. Ook wordt er nog een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Daarna besluit het stadsbestuur definitief of het gebouw, onderdeel van de beroemde Amsterdamse Schoolwijk, inderdaad opvanglocatie wordt. Het is de verwachting dat de beslissing in juni genomen kan worden.  

Nog drie locaties 

Behalve het Zaandammerplein zijn er nog drie andere locaties in de stad uitgekozen voor eenzelfde opvang. De drie andere locaties die nu onderzocht gaan worden zijn het Javaplantsoen 17 in Oost, Gedeelte Overhoeksplein 2 en de Beemsterstraat 531, beide in Noord. Het is de bedoeling dat er in totaal vijfhonderd uitgeprocedeerde asielzoekers worden opgevangen op maximaal 23 locaties. Eerder al koos de gemeente zeven andere locaties, of die ook doorgaan wordt een dezer dagen beslist.  

 

Land van herkomst
Ongedocumenteerden die in aanmerking willen komen voor de 24 uursopvang moeten verplicht werken aan een toekomstperspectief. Dat houdt in dat ze een traject in moeten gaan waardoor ze toch een verblijfsvergunning kunnen krijgen of ze moeten werken aan een terugkeer naar het land van herkomst. Het is de bedoeling dat in juli de eerste 24uursopvang in Amsterdam opengaat en dat voor het einde van het jaar alle locaties voor de vijfhonderd asielzoekers open zijn.  

 

Samenwerking
De opvang is onderdeel van een pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening Ongedocumenteerden. Een samenwerking met de Rijksoverheid waarin vijf gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers gaan opvangen. Amsterdam wilde heel graag 24-uursopvang voor deze groep en is de eerste in de pilot. De opvang van 360 asielzoekers valt binnen de pilot van de overheid. Amsterdam betaalt de kosten voor de overige 140 personen 

Back To Top
Zoeken