skip to Main Content

Op de bres voor het IJplein

Om de sloop van de woningen op het IJplein te voorkomen, willen buurtbewoners dat dit ontwerp van Rem Koolhaas een beschermd stadsgezicht wordt. Hoe zit dit?

NOORD – Eind juli verzochten buurtbewoners om het IJplein tot beschermd stadsgezicht te verklaren. De aanvraag is voorbereid door ‘IJplein-huurder’ Redmar Riemersma en Yvette Taminiau, voorzitter van Vereniging van Eigenaren het IJ. Het verzoek omvat onder meer steunbetuigingen van wetenschappers en architecten. Minutieus staat erin hoe de inmiddels wereldberoemde architect Rem Koolhaas zijn eerste uitgevoerde project voor zich zag. Wordt de aanvraag gehonoreerd, dat mag er niet worden gesloopt op het plein. Er gaat dan een streep door de vorig jaar aangekondigde plannen van de gemeente om de woningen op het IJplein te slopen. Deze plannen hangen samen met de inrichting van het Sixhavengebied. Het geplande metrostation Sixhaven zal voor extra drukte zorgen. Voor een doorgaande fietsroute vanaf de Van der Pekbuurt naar het IJplein moet het meest westelijke blok, dat het dichtst bij de pont ligt, verdwijnen. Althans, volgens de gemeente.

Harmonie
Rond het IJplein staan nu twee grote blokken en twaalf kleinere vierkante blokken (‘urban villa’s). ,,Het IJplein is als een ensemble”, zei Riemersma tegen Het Parool. “Als je één deel eruit haalt, verdwijnt de hele harmonie.” In 1980 waren de woningen honderd procent sociale huur. Begin 2020 neemt de gemeente een definitief besluit over het gebied. Riemersma heeft goede hoop dat uitkomst van zijn aanvraag vóór die tijd bekend is.

Back To Top
Zoeken