skip to Main Content

Oost wil méér speelplekken

Een speelplek moet niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouderen leuk zijn. Hoe doe je dat? Door bijvoorbeeld bankjes te plaatsen bij de speeltoestellen of een horecaplek toe te staan

OOST – De gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek deed op basis van interviews met buurtbewoners onderzoek naar de speelplekken in Amsterdam-Oost. Deelnemers (8 per sessie) kregen in ruil voor hun deelname ‘een lichte maaltijd’ en ze kregen na afloop een VVV-cadeaubon ter waarde van €35. De belangrijkste bevindingen per gebied: In het Oostelijk Havengebied zijn speelplekken oud, slecht onderhouden en stenig. En er is behoefte aan meer speelplekken. ,,In elk geval zijn respondenten het erover eens dat het hele gebied speelvriendelijker gemaakt kan worden en dat speelruimtes beter schoongemaakt dienen te worden”, zo staat in het rapport te lezen. In Oud-Oost verschillende de buurten onderling sterk. In de Transvaalbuurt zijn veel speelplekken. In de Dapperbuurt zijn ze vaak slecht onderhouden en in Oostpoort zijn er te weinig. Bewoners geven aan dat de leukste speelplekken buiten de buurt liggen, zoals het Theo van Goghplein, Jeugdland en Meerpark. In Watergraafsmeer is meer aandacht nodig voor initiatieven van bewoners op het gebied van speelplekken. Amsteldorp en Mariotteplein zijn drukbezochte speelplekken. In Middenmeer zijn er geen. De schoonmaak zou beter kunnen. En kapotte toestellen moeten sneller gerepareerd worden.

Snel overlast
In de Indische Buurt is te weinig voor kleine kinderen. Makassarplein en Jeugdland springen eruit. Spelen met water en zand is een suggestie. Het is belangrijk dat er ook ‘speelplekken’ voor ouderen zijn, ook zij moeten blijven bewegen. ,,Bij het Flevohuis zijn oefentoestellen voor ouderen gekomen, maar die zijn erg hard.” Op IJburg blijken er te weinig speelplekken te zijn voor oudere kinderen. Er is behoefte aan speelplekken met water. Door de manier waarop de gebouwen zijn geplaatst en gebouwd, weerkaatst het geluid snel en kan er dus snel overlast zijn.

 

Back To Top
Zoeken