skip to Main Content

Oost baalt van (ver)bouwwoede  

Bewoners van Oost hebben schoon genoeg van de (ver)bouwwoede van hun buren. Serres, souterrains, extra verdiepingen, dakterrassen kelders, uitbouwen in de tuin, alles lijkt geoorloofd zolang het extra vierkante meters oplevert. Maar al dat geklus leidt tot overlast en tast de buurt aan. 

OOST – €350.000 voor 54 vierkante meter in de Javastraat? Een vraagprijs van bijna €900.000 voor 109 vierkante meter in de Blasiusstraat? De huizenprijzen blijven maar stijgen en dat betekent dat elke investering in extra ruimte op termijn lonend is. Er wordt geklust en gebouwd dat het een lieve lust is. En iedereen lijkt mee te doen! Zo kwam oud-minister Ronald Plasterk in het nieuws door het grote tuinhuis dat hij had laten bouwen achter zijn woning bij het Muiderpoortstation nóóit gebouwd had mogen worden. De voormalige dienstwoning van de stationschef is namelijk een gemeentelijk monument. Plassterk viel overigens niet veel te verwijten, want het stadsdeel had ten onrechte laten weten dat in de tuin vergunningsvrij gebouwd kon worden, ze hadden zich niet gerealiseerd dat de tuin ook deel uitmaakt van het gemeentelijk monument. Voor een aantal bouwwerkzaamheden is overigens altijd een vergunning nodig, zoals een dakterras, dakopbouw, balkon en een wijziging in de constructie. Wanneer de gemeente ontdekt dat er is bij- of aangebouwd zonder vergunning, dan loopt de eigenaar het risico dat het bouwsel moet worden afgebroken. Plassterk is zeker niet de enige die in Oost op zoek is naar extra vierkante meters, een investering die geld oplevert, want de gemiddelde vierkante-meterprijs is in Amsterdam is een slordige €5500,- (de aanbouwsels leveren niet het volle bedrag op).

Ook gezinnen
Het zijn niet alleen beleggers die de waarde van hun pand willen verhogen, die timmeren, boren en zagen alsof het een lieve lust is. Ook bewoners die vanwege gezinsuitbreiding naar een grotere woning willen verhuizen, maar deze niet kunnen betalen, kiezen voor (aan)bouw van een extra kamer. En dus worden parkeerplekken gebruikt voor opslag en maakt het groen in tuinen plaats voor stenen. Omwonenden betalen de prijs vanwege verzakkingen, scheuren, wateroverlast, verlies van groen en rust in binnentuinen en jarenlange bouwoverlast. Ook het stadsdeelbestuur vindt nu dat er iets moet gebeuren en heeft over de (ver)bouwwoede aan de bel getrokken bij wethouder Marieke van Doorninck van ruimtelijke ordening. 

 

Back To Top
Zoeken