skip to Main Content

Ook Noord krijgt eigen masterplan

Bij Bewoners Is Angst Voor Gentrificatie.

In navolging van Nieuw-West en Zuidoost krijgt nu ook stadsdeel Noord een eigen masterplan. Dit plan moet de buurt leefbaarder wordt en mensen gelijke kansen bieden…

NOORD – Voor de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost is er een masterplan. Beide stadsdelen worden aan de hand van ambities verbeterd op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en gelijke kansen. Inmiddels is masterplan Zuidoost afgerond. Dit plan is gemaakt door de bewoners van het stadsdeel en elf verschillende organisaties. Masterplan Nieuw-West wordt nog samengesteld. Naar verwachting is dat eind dit jaar afgerond. Beide plannen hebben een looptijd tot 2040. Ook voor Noord is er goed nieuws… Onlangs kwam het college van B&W samen met het stadsdeelbestuur poolshoogte nemen in het stadsdeel. Een stadsdeel dat in snel tempo verandert en waarvan veel bewoners vrezen voor gentrificatie (het fenomeen dat nieuwe, kapitaalkrachtige mensen de oorspronkelijke en minder kapitaalkrachtige bewoners verdrijven). In Noord reageerden sommige bewoners sceptisch op de komst van het bestuur. Zo schamperde één van hen tegen AT5: ,,Het heeft totaal geen zin. Ze doen toch nooit wat.” Waarbij met ‘ze’ de gemeente werd bedoeld.

Time-out

Eerder deden ze dat al met de petitie STOP! TIME OUT! die bijna 1.500 keer werd ondertekend en waarmee om een hoorzitting werd gevraagd. De initiatiefnemers stelden: ‘De gemeente heeft in 2011 besloten tot het volbouwen van Noord. Zonder zittende bewoners hierin mee te nemen en te zorgen voor voldoende draagvlak. Het schuurt aan alle kanten, de frustratie en conflicten stapelen zich op. Ondertussen dramt dit college maar door.’ Tijdens de hoorzitting werd gesproken over wonen, infrastructuur, groen en participatie. De bewoners waren de experts en de raadsleden mochten luisteren en vragen beantwoorden. Burgemeester Femke Halsema heeft kennelijk goed geluisterd, want er komt nu ook een masterplan voor Noord.

(Foto: Stadsarchief Amsterdam / Martin Alberts)

Lees ook…

MOK organiseert nieuw programma op NDSM-werf

Back To Top
Zoeken