skip to Main Content

Ontdek de verborgen paradijsjes van West 

Ben je altijd nieuwsgierig naar hoe een binnentuin er precies uitziet? In West gaan er in juni 25 open op de Open Tuinendag. De kans om even een kijkje te nemen. 

 West is een van de meest versteende gebieden van Amsterdam, zo constateren de organisatoren van de Open Tuinendag in het stadsdeel. Er is weinig openbaar groen en binnentuinen slibben dicht door bebouwing en betegeling. Hierdoor verdwijnen ook de laatste stukjes natuur. Dat is niet alleen maar slecht voor de stad maar ook ongewenst voor de bewoners.  

Overlopende riolen
Er is gelukkig hoop: eis een ‘groene golf’ aan het ontstaan. Actieve bewoners maken hun buurt groen en creëren paradijsjes. Ze laten zien dat tuinen waterbestendig kunnen zijn en tegelijk sociaal, ecologisch en gezondDat is nodig, want klimaatverandering en verstening van de stad veroorzaken volgens onderzoek hittestress, overlopende riolen en andere problemen in de infrastructuur.. Klimaatbestendige groene tuinen zijn een goede oplossing. Op de Open Tuinendag zetten 25 verborgen tuinen hun poorten open. Er zijn educatieve natuurtuinen, sierlijke stiltetuinen en ruisende rusttuinen te bewonderen. Sommige liggen al honderd jaar in een stil binnenterrein. Andere schuilen achter winkels, op daken of op woonboten.  

Amsterdamse thee
Er zijn wormenhotels, kikkervijvers en vogelbosjes. Er is zelfs een plantenasiel en een kruidentuin met Amsterdamse thee.  Veel oprichters of gebruikers van deze tuinen zijn op 8 juni zelf aanwezig om toelichting te geven over hun unieke tuinen. Dit is dus een perfecte kans om inspiratie op te doen en te ervaren hoe het in de stad ook anders kan. Het geeft een inkijkje in de afgeschermde binnenkant van woonblokken, die anderen vaak alleen van de buitenkant kennen. Het geeft ook een uniek doorkijk naar een positieve en klimaatbestendige toekomst. De dag begint om 10.00 uur, waarna bezoekers met een passe-partout alle tuinen die deelnemen kunnen binnenwandelen. De Tuin van Jan aan het Jan Maijenplein, de tuinen van MidWest en Natuurtuin De Slatuinen doen ook mee. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten, zoals het ruilen van stekjes en rondleidingen. Een overzicht van alle tuinen die meedoen kun je vinden op opentuinenwest.nl. 

 

Back To Top
Zoeken