skip to Main Content

Onderzoek naar aardwarmte in Oost

In September Wordt In Watergraafsmeer Onderzoek Gedaan Naar Aardwarmte.

Nadat er eerder op Strandeiland onderzoek is gedaan naar aardwarmte, is in september de Watergraafsmeer aan de beurt. Aardwarmte is een duurzame manier om te verwarmen.

OOST – In heel Nederland wordt onderzoek gedaan naar alternatieve manieren van energie opwekken, ook in Amsterdam en omgeving. In stadsdeel Oost vindt het onderzoek naar de aanwezigheid van aardwarmte deze zomer op twee momenten plaats. In juli op en nabij Strandeiland en in september is de Watergraafsmeer aan de beurt. Aardwarmte is duurzaam en niet afhankelijk is van weer of wind. In tuinbouwkassen wordt al gebruik gemaakt van aardwarmte, maar het kan ook in woonwijken een duurzame bron van energie zijn. Temeer daar het streven is dat woningen van het aardgas af gaan. Overal in de aardbodem is warm water aanwezig, maar het hangt van het gesteente af of dit ook uit de ondergrond gehaald kan worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Energiebeheer Nederland en Rossingh Geophysics. Het gaat hier om onderzoek en niet om het winnen van aardwarmte. In de Watergraafsmeer wordt vanaf begin september twee weken gewerkt in een lijn naar het noorden.

Wat is aardwarmte

Dat noemen we aardwarmte. Tijdens het onderzoek rijdt een tractor met een kleine boorinstallatie door het stadsdeel. Om de zestig meter wordt een gat van maximaal vijftig meter diep en nog geen tien cm breed geboord. Onder in het gat wordt een seismische lading tot ontploffing gebracht. Door de geluidsgolven die daardoor ontstaan, wordt de ondergrond in beeld gebracht. Zo wordt duidelijk waar de aardlagen met warm water erin zitten. De trillingen vormen geen gevaar voor mens, dier of natuur. Op twee tot drie kilometer onder de grond zit warm water van 70 tot 100 graden. Dit water wordt naar boven gepompt en via een warmtewisselaar omgezet in energie.

(Foto: Flickr / Henk-Jan van der Klis)

Lees ook:

Fietsend door het gedachtegoed van Spinoza

Back To Top
Zoeken