skip to Main Content

Ombudsman schrijft Wallen-ervaring

Ombudsman Arre Zuurmond presenteert in De Balie op 13 januari zijn bevindingen over de tijd die hij doorbracht op De Wallen.

CENTRUM – De ombudsman bracht vierenhalve maand, drie à vier dagen per week, door in het Wallengebied. Hij wilde zelf ervaren waarom de bewoners klagen. De ombudsman sprak 150 mensen, maakte talloze rondes en liet ook regelmatig van zich horen. Nu werkt Arre Zuurmond aan zijn bevindingen over het Wallengebied. Bij zijn vertrek zei hij tegen AT5: ,,Ik heb hier vroeger gewoond, als student, en had een wat naïef optimistisch beeld. Ik ben toch wel geschrokken. Het is de laatste jaren veel heftiger geworden.” Wat Zuurmond het meest stoorde was het gillen ‘s nachts. Hij noemt het voorbeeld van een stel dat onder zijn raam ruzie stond te maken. Eerder vergeleek de Ombudsman de Wallen al een ‘urban jungle, waar de overheid onduldbaar afwezig is, waar het recht van de sterkste geldt’. Hij noteerde ook: ,,De drukte en herrie is heftig. Constant geschreeuw, getoeter en een permanente stroom aan voorbijgangers. (…) Stag parties, muziek producerende mensen, af en toe een sirene, of een motor die veel te veel lawaai maakt.” Burgemeester Halsema trok zich de kritiek aan en ging zelf kijken op De Wallen. Ze concludeerde dat er in elk geval meer agenten nodig zijn in het gebied.

Klein dorp
Zuurmond was overigens niet alleen maar negatief over zijn tijdelijke woonplaats. Bij AT5 zegt hij: ,, Het zijn hele mooie huizen hier en het is net een klein dorpje. Je kent de mensen, het is lekker dichtbij het station en je kunt alles op het fietsje doen of lopend, dus ik vind het allemaal wel erg lekker.’’

Beeld Oudekerksplein: Amsterdam Marketing, Lars van den Brink

Back To Top
Zoeken