skip to Main Content

OLVG leert van topprestaties

Om beter te presteren, helpt het om fouten van anderen te bestuderen. Maar bij het OLVG Oost zijn ook excellente prestaties van collega’s studiemateriaal.

OOST – Mariska Zwartsenburg, SEH-arts (spoedeisende hulp), is op haar afdeling van het OLVG Oost het project ‘Learning from Excellence’ gestart, zo meldt Het Parool. Bij dit project kunnen werknemers aangeven als ze een collega iets opvallends goeds zien doen. Natuurlijk is een schouderklop fijn, maar je kunt er ook van leren. Een opmerkelijk idee, zeker in de zorg, waar de nadruk sterk ligt op wat er mis gaat en hoe dat heeft kunnen gebeuren. Zwartsenburg: ,,Fouten vormen de belangrijkste bron waar we van proberen te leren. (…) Maar alleen kijken wat er misgaat is eenzijdig, schenk ook aandacht aan wat heel goed gaat. Als we dat bestuderen, kan dat weer leiden tot aanpassingen en oplossingen. Bovendien verbetert het de moraal van zorgmedewerkers die onder zo veel druk staan.”

Drukverband

Sinds kort liggen op verschillende plekken van de spoedeisende hulp formulieren om uitmuntende prestaties te melden. Digitaal kan dat ook. Inmiddels zijn in het ziekenhuis ruim zestig topprestaties gemeld. Dit varieert van een teamleider die na een geweldsincident met een patiënt meteen naar de afdeling kwam tot een verpleegkundige die een nieuwe methode om een drukverband aan te leggen introduceerde. De leermethode is ontstaan bij de intensive care voor kinderen in Birmingham. Eind januari organiseerde het OLVG een symposium waarbij Engelse initiatiefnemers vertelden over hun ervaringen.

Back To Top
Zoeken