skip to Main Content

Old School bij RAI wordt tóch gesloopt

Het Old School-gebouw Zal Worden Gesloopt.

Een monumentaanvraag van erfgoedvereniging Bond Heemschut werd afgewezen. Gebouw Old School wordt gesloopt om er woningen en een buurtpark te bouwen.

ZUIDAan de Gaasterlandstraat staat gebouw Old School, gebouwd in het begin van de jaren zeventig. De voormalige school is nu een creatieve broedplaats met een scala aan creatieve ondernemingen. De gemeente is echter van plan het gebouw te slopen voor nieuwbouw. Een scherp contrast met de aanvraag van erfgoedvereniging Bond Heemschut om van de Old School een gemeentelijk monument te maken. Monumentaal.nl, de website voor cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen, noemt Old School ‘typerend voor functionalistische architectuur van de jaren zeventig van de twintigste eeuw’ en na verzoek van stadsdeel Zuid, brachten de gemeentelijke dienst Monumenten en Archeologie en de onafhankelijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit advies uit. Hieruit bleek dat Old School een ‘bijzondere architectonische kwaliteit’ heeft. Desondanks werd de aanvraag van Bond Heemschut afgekeurd. De belangen bij het bestemmingsplan, plus het vergevorderde stadium van de realisatie, noemde de rechtbank als redenen voor het ongegrond verklaren van het beroep.

Andere gebouwen

Volgens het college blijven er na de sloop nog genoeg gebouwen over die de bouwperiode en de stijl van het schoolgebouw vertegenwoordigen. De woordvoerder noemt in het Parool het PC Hoofthuis aan de Spuistraat van Theo Bosch, het pand aan het Singel 428 van Cahen, Girod en Koning, en het ‘NMB-pand’ in Zuidoost van Alberts & Van Huut. Deze gebouwen staan wel op de gemeentelijke monumentenlijst.

(Foto: Citynieuws)

Lees ook…

Meer groen in de Rijnstraat?

Back To Top
Zoeken