skip to Main Content

Obesitas Centrum verder onder nieuwe naam!

Het Obesitas Centrum Heet Nu Baria Nederland…

Obesitas is een groot probleem. Het Obesitas Centrum van het Spaarne Gasthuis wil hét kenniscentrum zijn over overgewicht en bij die ambitie hoort een andere naam…

HAARLEM – Het Obesitas Centrum van het Spaarne Gasthuis heeft grote ambities. Ze willen het grootste expertisecentrum van Nederland worden op het gebied van ernstig overgewicht. En daar hoort volgens chirurg Sjoerd Bruin een andere naam bij. Het Obesitas Centrum is omgedoopt in Baria Nederland. Bariatrie is een tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met de oorzaken, preventie en behandeling van obesitas. Het ziekenhuis meldt dat het team van specialisten de afgelopen jaren enorm is uitgebreid. Sjoerd Bruin: ,,Ons multidisciplinaire team bestaat uit internisten, psychologen, bariatrisch chirurgen, diëtisten, plastisch chirurgen, fysiotherapeuten, verpleegkundig specialisten en doktersassistenten. De groei van het team vraagt om een eigen naam en identiteit. Daarmee bieden we onze patiënten een vertrouwde omgeving, een plek waar zij zich op hun gemak voelen.”

Polikliniek

Eerder dit jaar kreeg de afdeling het predicaat Topklinische Zorgfunctie van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenuizen, de vereniging van topklinische ziekenhuizen die samen werken aan betere patiëntenzorg. Baria Nederland zit overigens allang niet meer alleen in het Spaarne Gasthuis. Eerder startte het team een eigen polikliniek in het Amsterdam UMC. Samen met die instelling wordt ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Volgens het CBS lijdt ruim 44 procent van de Nederlanders aan enige vorm van overgewicht.

Ernstig

Twaalf procent van de Nederlanders heeft ernstig overgewicht. Het percentage mannen met overgewicht is groter, maar het percentage vrouwen met ernstig overgewicht overtreft dat van de mannen. De afgelopen dertig jaar is het percentage gestegen. In 1990 had nog dertig procent van de Nederlanders last van overgewicht, 5,6 procent met ernstig overgewicht. De gevolgen van obesitas kunnen ernstig zijn, zo is er verhoogde kans op hart- en vaatziekten en vormen van kanker.

(Foto: City Nieuws / Jardo Louw)

Lees ook:

Zwemlessen op volle kracht vooruit

Back To Top
Zoeken