skip to Main Content

Noorderlingen niet voor de poes

Het regent petities in Noord. Een van de laatste voorbeelden van dit buurtactivisme: de strijd tegen sluiting van de Experimentele Werkplaats.

NOORD – De gemeente heeft onlangs aangekondigd de jaarlijkse subsidie van €69.000 aan de Experimentele Werkplaats (EWP) in Nieuwendam stop te zetten. Dit instituut, door Het Parool omschreven als ‘de laatste stohalm voor dropouts’, wordt nu na ruim dertig jaar bedreigd met sluiting. Bij de EWP leren schoolverlaters met gedragsproblemen onder leiding van gepensioneerde ambachtslieden als Henk Janissen alles wat ze nodig hebben voor technische beroepen als loodgieter of elektricien. De subsidie wordt stopgezet omdat de EWP niet voldoet aan de eisen van de subsidieverordening; de bedrijfsvoering zou onvoldoende professioneel zijn. Volgens Het Parool is ‘binnenskamers aangegeven dat de subsidiekraan openblijft als de bonkige baas plaats maakt voor een opvolger met meer begrip voor de administratieve verlangens van de gemeente’. Janissen is dat niet van plan. Zijn verzet tegen de subsidiestop vindt bijval: een digitale petitie met het verzoek aan het stadsbestuur om het subsidiebesluit te heroverwegen, werd tientallen keer getekend. Op de facebookpagina Noord in het nieuws staat dat vele buurtbewoners langs de deuren zijn gegaan om handtekeningen te verzamelen tegen dit besluit.

Vliegenbos

Noorderlingen verzetten zich tegen meer zaken. Zo zijn er digitale petities ingediend tegen betaald parkeren op zondag in Noord en het aanleggen van een nieuwe fietsroute in het Vliegenbos.

Back To Top
Zoeken