skip to Main Content

Noord/Zuidlijn ook ’s nachts?

Het GVB gaat aankomende jaarwisseling, naast de extra nachtbussen en veren, ook de Noord-Zuidlijn inzetten om mensen ’s nachts veilig thuis te krijgen. Ongetwijfeld hoopt een aantal Amsterdammers dat dit een aanzet is tot meer openbaar vervoer in de nachtelijke uren.

 

NOORD – Vorig jaar besloot het GVB voor het eerst om ook de metro (lijn 54) in te zetten in de oudjaarsnacht/vroege nieuwjaarochtend. Dit jaar komt daar de Noord/Zuidlijn (metro 52) bij. Vanaf 1.30 uur start het nachtnet en dan rijden de metro’s tot 3.30 uur elk kwartier, en daarna elk half uur van en naar Amsterdam Noord. In veel steden, die net als Amsterdam een internationaal knooppunt zijn, met veel toeristen is het openbaar vervoer ’s nachts veel uitgebreider. Zo besloot de metro van Londen twee jaar geleden al om twee belangrijke lijnen van en naar het centrum een 24-uurs dienstregeling te geven in de weekeinden. Ook Rotterdam deed al een aanzet. De laatste metrolijnen van de RET vertrekken daar, al geruime tijd als proef, op vrijdag en zaterdag om half twee ’s nachts. Eerder dit jaar is in Amsterdam geprobeerd om via een petitie te bewerkstelligen dat bussen ’s nachts de tramlijnen overnemen. ,,Het is belachelijk dat we nog €4,50 moeten betalen voor slechtere bereikbaarheid van de stad ’s nachts. De stad leeft gewoon door in de nacht! Een aparte nachtbus in Amsterdam is dus onzin. Ik stel voor om alle trams te vervangen door bussen (tegen geluidsoverlast), dezelfde OV-haltes 24/7,” aldus de motivatie bij de petitie. Moet de bereikbaarheid ’s nachts beter? Komende oudjaarsnacht kunnen Amsterdammers ervaren hoe handig het is om tot diep in de nacht met het openbaar vervoer te reizen. Hoewel iedereen wel moet zorgen op tijd op de feestbestemming te zijn, want de laatste ritten van het GVB worden rond 20.00 uur verwacht. Op Nieuwjaarsdag, tussen 1.30 uur en 3.30 uur, is de nieuwe nachtregeling van kracht.

 

Nachtbusnet
Vanaf 7.00 uur ’s morgens zal het GVB weer rijden volgens de normale (zondags) dienstregeling. De inzet van de metro’s zorgt, volgens het GVB, voor minder drukte bij de nachtbussen aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Het nachtbusnet blijft hetzelfde. Het Buiksloterweg-veer achter het Centraal Station vaart met twee extra ponten.

 

Bijschift:

Tijdens de jaarwisseling kunnen Amsterdammers ook ’s nachts met de metro naar station Noord rijden.

 

Back To Top
Zoeken