skip to Main Content

Noord warmt zich aan poep

In Buiksloterham start een pilot project met het omzetten van poep in energie. Om dat te bewerkstelligen, krijgen woningen geen gewone wc’s maar vliegtuigtoiletten.

 

NOORD – Het gaat om een proef met zogenaamde Nieuwe Sanitatie van Waterschap Amstel Gooi en Vecht en de gemeente in nieuw te bouwen woningen in Buiksloterham. In de woningen die binnen de pilot vallen, wordt het afvalwater gescheiden in grijs- en zwartwater. Grijswater is afvalwater uit de douche, keuken en de was- en vaatwasmachine. Zwartwater is wat er via het toilet wordt afgevoerd.

De woningen die aan de proef meedoen krijgen een zogenaamd vacuümtoilet, zoals ook in vliegtuigen gebruikt wordt. Deze toiletten gebruiken veel minder water en zijn aangesloten op een vacuümriool. In de wijk komt een installatie waar dit water wordt omgezet in biogas. Daarmee kan onder meer warmte en elektriciteit worden opgewekt. Ook zouden er auto’s op kunnen rijden. Tot slot kan er fosfaat uit het zwarte water gehaald worden. Fosfaat is een van de belangrijkste meststoffen om voedsel te maken en niet onbeperkt op aarde te vinden.

 

Ook elders…

Het grijze water, dat via een apart riool wordt afgevoerd, is ongeveer twintig graden. Die warmte gaat gebruikt worden om de woningen mee te verwarmen. Waternet wil deze Nieuwe Sanitatie uiteindelijk invoeren op verschillende plekken in Amsterdam. In Buiksloterham zijn in totaal 3500 woningen en 200.000 vierkante meter werkruimte gepland.

 

Bijscrhift: De toilet oude stijl wordt in Buiksloterham vervangen voor hypermoderne versies.

 

 

Back To Top
Zoeken