skip to Main Content

Noord hoopt op veel ‘vliegende edelstenen’   

De ijsvogel rukt op in de stad. Maar stadsdeel Noord is inmiddels een heus ijsvogelbolwerk. Hoeveel van deze ‘vliegende edelstenen’ komen er binnenkort bij? 
 
NOORD – Het broedseizoen van de ijsvogel loopt van maart tot augustus. Ook dit jaar heeft stadsecoloog Fred Haaijen met tientallen vrijwilligers potentiële broedplaatsen in Noord klaargemaakt voor het nieuwseizoen. Vorig jaar was het een rampjaar. In maart ging het vriezen en, hoewel zijn naam anders doet vermoeden, kan de vogel niet tegen ijs. Noord had toen slechts negen broedparen. In dit stadsdeel zijn potentiële broedplekken in het Vliegenbos, Kadoelerbreek, het Noorderpark en Schellingwoude. Bij hoeveel van de 42 plekken in Noord zal het dit jaar raak zijn 


 Europese tak 

De ijsvogel – helblauwe vleugels, oranje borst – rukt volgens Het Parool op in de hele stad.  Ze broeden onder meer in het Flevopark, Vondelpark, Westerpark, het Diemerpark, Nieuw-West en het Amsterdamse Bos. Haaijen stoomt al sinds 2004 broedplaatsen van ijsvogels klaar voor het seizoen, daarbij maakt hij onder meer de nesten minder goed bereikbaar voor natuurlijke vijanden als vossen, marters en bruine ratten. De ijsvogel komt oorspronkelijk uit Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. ‘Onze’ ijsvogel stamt van de Europese tak van de familie. Het prachtige vogeltje wordt – heel toepasselijk – ‘vliegend juweel’ of ‘vliegende edelsteen’ genoemd. Vanwege zijn snelheid en kleur staat hij ook bekend als ‘blauwe schicht’.  
 

Back To Top
Zoeken