skip to Main Content

Nóg meer grachten dicht vanwege verzakkingen

De Nieuwe Herengracht, de Lijnbaansgracht én de Herengracht zijn afgesloten voor auto’s en vrachtwagens. De reden hiervoor is dat de kades hier aan het verzakken zijn. De Nieuwe Herengracht tussen Rapenburg en Anne Frankstraat was al afgesloten voor vrachtwagens, maar deze maatregelen sorteerden te weinig effect.

CENTRUM – Tien kilometer kade is in zo’n slechte staat, dat er onmiddellijk iets moet gebeuren. De kadecrisis komt door jarenlang achterstallig onderhoud aan de funderingen van de stad. Voorgaande stadsbesturen hebben dit noodzakelijke onderhoud steeds voor zich uit geschoven. Problemen zijn vooral ontstaan bij bruggen en kades. De verwachting is dat dit vele miljoenen euro’s gaat kosten. Experts zijn nu alle kades en muren aan het onderzoeken om de schade op te nemen. Er komt een noodconstructie en daarbij zijn de parkeervakken langs de woningen afgezet. De komende tijd zullen iepen langs de kades geveld worden.

Niet stabiel
Aan de Lijnbaansgracht tussen Bloemgracht en Rozengracht is al wel versterking aangebracht in 2018. Dat blijkt echter niet genoeg te zijn. De kade is nog steeds niet stabiel en lijkt verticaal weg te zakken, wat gevaarlijk is voor het verkeer. Ook dit stukje gracht is de komende maanden dicht voor autoverkeer. De Herengracht is ook in heel slecht staat. Het stuk tussen de Blauwburgwal en de Brouwersgracht heeft een nieuwe damwand. Parkeerplaatsen moeten hiervoor worden afgezet en ook hier mogen voorlopig geen auto’s komen.

In voorbereiding
De gemeente is op het moment bezig met het herstellen van achthonderd meter kademuur en heeft drieënhalve kilometer muur in voorbereiding. Blijkbaar moet er dus meer gebeuren om de kades en grachten veilig te houden. In totaal is er in de stad tweehonderd kilometer gemetselde kademuur, waarvan de helft dus in slechte staat is. De stad heeft verder zeshonderd kilometer oevers en kades.

Back To Top
Zoeken